gennadijfedynitj– Oroligheterna i Ukraina har fått presidenten Aleksandr Lukasjenko att skärpa repressionen. Samtidigt har Ryssland ökat sin militära närvaro i Vitryssland.

Gennadij Fedynitj, ordförande i den lilla oberoende vitryska fackföreningen Rep, är i Stockholm som gäst på IF Metalls kongress, som inleddes i dag, fredag. På ett seminarium arrangerat av LO-TCO Biståndsnämnd ger han en bild av Vitryssland som ligger mycket långt från den välordnade kuliss som presidenten vill visa upp under det pågående ishockey-VM.

Ytligt sett är Vitryssland någorlunda socialt stabilt, med en officiell arbetslöshet  under en procent. Men i själva verket balanserar landet på gränsen till ekonomiskt sammanbrott, enligt Gennadij Fedynitj.

– När ersättningen vid arbetslöshet motsvarar knappt 30 dollar i månaden är det ingen idé att registrera sig som arbetslös. I stället söker sig vitryska byggnadsarbetare, lärare och läkare till Ryssland, främst Moskva och Sankt Petersburg. 700 000 vitryssar är gästarbetare i Ryssland.

Hemma i Vitryssland står många byggen stilla, eftersom de unga och kunniga arbetarna arbetar i Ryssland. I de stora, olönsamma företagen växer lagren av kylskåp, traktorer och hemelektronik som inte går att sälja. Investerare från Västeuropa lyser med sin frånvaro, skrämda av Lukasjenkos nyckfulla styre.

– Presidenten gör inga marknadsreformer och är inte redo att låta småföretagandet utvecklas, säger Gennadij Fedynitj. För det skulle innebära att hans kontroll minskar. I de stora statliga företagen utser han alla chefer själv.

I den här situationen kämpar Rep och den bräckliga politiska oppositionen milt uttryckt i motvind. Gennadij Fedynitj beskriver hur cheferna i företagen instrueras att göra sig av med anställda som är med i den oberoende fackföreningen. Inför hotet att få sparken har de flesta gått över till det statliga, Lukasjenkostyrda facket.

Sedan upproret mot Ukrainas tidigare president Viktor Janukovytj inleddes i höstas har Lukasjenko skärpt repressionen.

– Lukasjenko är oroad av det som händer i Ukraina. Mötesfriheten, som redan var beskuren, har försvunnit helt. Vi får nej varje gång vi vill hålla ett möte eller en första majdemonstration.

Och Ryssland, som har arrenderat baser i Vitryssland sedan Sovjetunionens upplösning, har ökat sin militära närvaro i landet i spåren av Ukrainakrisen, enligt Gennadij Fedynitj. Fler ryska stridsflygplan har placerats ut i de vitryska områden som gränsar till Ukraina, och Ryssland och Vitryssland har genomfört gemensamma militärövningar.

Ryssland har nyckeln till en politisk förändring i Vitryssland. Skulle Ryssland sluta sälja billig gas och olja skulle Vitrysslands ekonomi kollapsa, säger Gennadij Fedynitj.

– Det vet Putin. Men just nu vill han ha kvar Lukasjenko.

På frågan om vad EU kan göra för att mjuka upp Lukasjenkos diktatur och stödja en demokratisk utveckling svarar Gennadij Fedynitj att listan över vitryska medborgare som inte släpps in i EU kunde utökas, till exempel med företagsledare som har sparkat fackliga aktivister.