– Sverigedemokraterna ska inte bli representerade i EU. Och i höst ska de förpassas ut ur riksdag, kommuner och landsting och förpassas till den historiska avskrädeshög där de hör hemma.

I talarstolen. Foto: Per Larsson

I talarstolen. Foto: Per Larsson

IF Metalls ordförande Anders Ferbe fick dagens längsta applåd när han till generalangrepp mot Sverigedemokraterna i sitt öppningstal på kongressen.

– Sverigedemokraterna är ett rasistiskt och främlingsfientligt parti som vi alltid ska bekämpa. Det är också ett högerparti som i nästan varje viktig för löntagarna ställer sig på regeringens sida, förklarade han.

Arbetslösheten var ett genomgående tema. Anders Ferbe lät Terese på Asko Cylinda i Vara representera de tiotusentals metallarbetare som sagts upp bara sedan den förra kongressen 2011.

– Hur ska hon och hennes man klara sig? Vad ska de säga till barnen? Hur går det med huset?

Anders Ferbe räknade upp några orter ur raden: Säffle, Vara, Norrköping och Långshyttan.

– Här och på många andra orter har våra medlemmar kastats ut i arbetslöshet. De möts av en arbetsförmedling som på regeringens uppdrag ska jaga arbetslösa i stället för att jaga jobb. De möts av en a-kassa som ger halva lönen i ersättning.

På måndag kommer Stefan Löfven till kongressen. Då får han ta emot både IF Metalls tiopunktsprogram för industrin och ett arbetsmarknadspolitiskt program.

– Vi vill se en nyindustrialisering. Vi vill se en aktiv industripolitik. Vi vill utveckla människor och industri. Därför har vi tagit fram ett tiopunktsprogram för nyindustrialisering av Sverige, förklarade Anders Ferbe och fortsatte:

– Vi vet vad politiskt ointresse för industrin betyder. Avsaknaden av en industripolitik de senaste åren kan mätas i 130 000 färre direkt anställda i industrin. Det är priset för regeringens passivitet.

Anders Ferbe gick också igenom arbetsmiljön (vår senaste arbetsmiljöundersökning ”en chock”, jämställdheten (IF Metall ska fokusera på kvinnliga medlemmars villkor på jobbet och i förbundet), lönebildningen (”Sifferlösa avtal är det enskilt största hotet mot våra medlemmars reallöneutveckling) och ett solidariskt Sverige.

Ferbefakta

Anders Ferbe öppningstalade i 23 minuter.

Applåder: Åtta.

Skratt: Tre.

Han citerade både samhällsomstörtare och kungligheter:

Carl XVI Gustaf: ”Nu vänder vi blad.” Om regeringsskifte i september.

Dogge Doggelito: ”Alla vi som betalar skatt i Sverige har blivit blåsta på nuet, framtiden och vår sociala trygghet.” Om välfärd och klassklyftor.

Stig Dagerman: ”För tider utan hopp finns inget värre fängelse än framtiden.” Om ungdomsarbetslöshet och utslagning i skolan.

Fredrik Reinfeldt: ”Sverige ska vara ett land som håller ihop.” Ur regeringsförklaringen 2006.

Olof Palme: ”Arbete är grunden för all välfärd och folkets vilja till arbete är nationens viktigaste tillgång.”

Peps Persson: ”Ska det va´så svårt att fatta att det är falsk matematik som gör den fattige så fattig och den rike så förbannat rik.” Om Anders Borgs sätt att räkna sambandet mellan arbetslöshet och inflation”.

Joe Hill: ”Det är kraft i vårt förbund.”