blackfiskOm man har en sådär åtta–tio armar, hur gör man då för att de inte ska trassla ihop sig och fastna i varandra?

Fråga bläckfiskarna – de verkar ha hittat en bra lösning.

En bläckfisks tentakel är täckt med hundratals sugskålar som har en tendens att fastna i det som den snuddar vid. Samtidigt är det känt att bläckfiskar inte är riktigt medvetna om hur deras tentakler rör sig. Det låter alltså som upplagt för att kunna bli en riktig oreda om tentaklerna snuddar vid varandra.

Men ihoptrasslade bläckfiskar som flyter runt i våra hav är ju minst sagt sällsynt. Tentaklerna fastnar helt enkelt inte i varandra och nu lägger forskare från Hebrew University i Jerusalem fram en teori om vad detta kan bero på.

Forskarna studerade amputerade tentakler, vilka fortsätter vara aktiva cirka en timme efter avskiljandet. De kunde då se att dessa aldrig fastnade i bläckfiskskinn, däremot i flådda bläckfiskarmar, visar studien som presenteras i tidskriften Current Biology.

Forskarna tolkar detta som att det är kemisk signal i just skinnet som sätter stopp för att tentaklerna ska fastna i varandra. Levande bläckfiskar verkar dock kunna stänga av signalen när det passar dem, enligt studien.