Räddningspersonal bär bort en av de omkomna gruvarbetarna. Foto: Emrah Gurel

Räddningspersonal bär bort en av de omkomna gruvarbetarna. Foto: Emrah Gurel

 

Gruvexplosionen är ingen arbetsolycka – utan ett massmord som skedde med regeringens goda minne, hävdar de turkiska gruvfacken. De planerar en gemensam strejk för att manifestera mot regeringen.

Hela tiden kommer det motstridiga uppgifter om hur explosionen kunde hända och utlösa en brand nere i kolgruvan, om hur många arbetare som mist livet hittills och hur många som fortfarande sitter instängda på 2 000 meters djup, där de tvingas andas in den dödliga brandröken med kolmonoxid. Visserligen har de gasmasker på sig, men maskerna räcker inte längre än några timmar.

Enligt regeringen har 232 arbetare hittats döda i gruvan utanför staden Manisa i västra Turkiet. Största oppositionspartiet CHP uppger att dödssiffran är uppe i 350. I så fall rör det sig om den värsta gruvolyckan i landets historia. Gruvbolaget meddelar också att nästan 450 av de instängda gruvarbetarna räddats, enligt Reuters.

Till saken hör att CHP och de andra oppositionspartierna i parlamentet så sent som den 29 april krävde en statlig granskning av säkerheten i samtliga gruvor i området. Anledningen var en drastisk ökning av arbetsolyckor under det senaste året.

Förslaget röstades ner av regeringspartiet AKP, som hävdade att gruvorna hörde till världens bästa vad gäller säkerheten. Arbetsmarknadsministern, som nyligen hade besökt olycksgruvan tillsammans med ett gäng journalister, hyllade särskilt säkerhetstänkandet där.

I en lång intervju i Hürriyet, en av landets största dagstidningar, berättade ägaren hur han sänkt produktionskostnaden för ett ton kol från 145 till 24 dollar sedan han fick ta över gruvan på entreprenad 2004.

Nu efter olyckan avslöjar medierna i stället hemligheterna bakom den drastiska sänkningen av kostnaderna: Bolaget hyr personal från bemanningsföretag som själva får ta ansvar för sina anställda både när det gäller löner och hälsa. Sedan några år har man dessutom börjat tillverka egna maskiner i stället för att importera dem.

Det senare kan vara den direkta orsaken till katastrofen. I alla fall om man ska tro på bolagets egen förklaring, där det uppges att branden i gruvan orsakats av en elektrisk transformator som numera tillverkas av bolaget. Normalt ska sådana transformatorer vara inkapslade i material som tål både bränder och explosioner.

Hur det var med den saken ska nu utredas av regeringens inspektörer. Men det är ingen tröst för alla tusentals anhöriga som stått vid gruvans ingång sedan i tisdags eftermiddag då olyckan inträffade. Varje gång räddningspersonalen bär ut en skadad arbetare jublar de och hoppas att det är just deras son/man/pappa.

Varje katastrof har sina mirakel. Ett sådant inträffade i onsdags morse när en 26-årig arbetare kom ut levande ur gruvan. Sakkunniga på plats berättade i direktsändning att det var ett rent mirakel eftersom ingen kunnat överleva kolmonoxiden så länge. En timma senare gick nyhetskanalerna ut med nyheten att 26-åringen var anställd på Afad, räddningstjänsten.