ThOtherWoman_1421När jag lyssnat på den här plattan så bara måste jag twittra: Jag har hört jazzsången födas på nytt. Den = hon heter Ellekari Sander. Många har försökt men misslyckats, mindre som bäst men oftast mer. Alltså nya, unga jazzvokalister, flest kvinnor och några få män, som försöker sjunga de vanliga gamla melodierna som 100 plus jazzsångare redan har sjungit. Resultat: typ likadant, inget nytt, jazzsång som nostalgi. Och så börjar Ellekari Sander, vokalist i jazzgruppen The Other Woman, att sjunga. Också jazzstandards – men vad gör hon med dem? Hon synar orden, tonerna, rytmerna med hjärtat som ett stetoskop. Blir ett värddjur för låtarna. Förvarar dem i själen och hjärtat, låter dem passera genom sin kropp, sitt liv, alla erfarenheter. Och släpper ut dem igen så de låter som de lät och ändå inte alls! Som när hon i ”Love Me Or Leave Me” växlar röster, blir både han och hon och en rad kvinnor i olika åldrar med skiftande livserfarenheter. Ett enda exempel, bara.

Bengt Eriksson

Veckans CD

Sing

Artist: The Other Woman
Skivmärke: Hoob

Lyssna och häpna! Känn hjärtat brista! Själen sjuda! Albumet Sing med Ellekari Sander och gruppen The Other Woman finns på Spotify.

På Vimeo kan man se och höra en musikvideo med ”Stay Tuned” – en av låtarna på albumet Sing.

Hör när Ellekari Sander och pianisten Mathias Landaeus, bägge från gruppen The Other Woman, medverkade i radioprogrammet Nordegren och Epstein. Cirka 3 minuter in i programmet framförs den svenska folksången ”Vindarna sucka uti skogarna” och cirka 30 minuter in är det dags för intervju och framförande av jazzlåten ”What Reason Could I Give” (komponerad av Ornette Coleman). Bägge låtarna finns på albumet Sing.

Vilket påminner mig om att vi inte ska glömma att gruppen The Other Woman består av Ellekari Sander samt Mathias Landaeus Trio (på albumet Sing med Johnny Åman, kontrabas, och Jonas Holgersson, trummor). Ingenting med just den sättningen kan jag hitta på nätet – däremot går det att se och höra en ömsint live-inspelning med pianisten Landaeus och saxofonisten Karl-Martin Almqvist. Finns på YouTube.

Ellekari Sander är dessutom medlem i gruppen The Tiny. Också där har hon visat vilken exceptionell röst hon har. Fast The Tiny är väl snarare ett mer modernistiskt popband (med inslag av jazz och konstmusik)? Bl a albumet Close Enough (2009) finns på Spotify.

Hör och se också The Tiny – här som en duo med paret Ellekari Larsson Sander, sång, och Leo Svensson Sander, cello – sjunga och spela låten "The second time around".  Även detta på YouTube.

Mathias Landaeus skivdebut – albumet Blåbete från 1996 – har stannat kvar i öronen som en av mina favoriter. Lyssna och hör hur Landaeus frilägger – ja, liksom betar av – ”det blåa” i såväl jazz och blues som svenska folktoner. Albumet finns på Spotify.

Håll också kollhemsidan för jazzgruppen The Other Woman. Där kommer live-inspelningar – rörliga bilder och ljud – från releasekonserten på Fashing i Stockholm för albumet Sing snart att läggas upp.