Tre personer mördades i dag, måndag, i närheten av en platinagruva i Sydafrika.

Personerna hackades till döds i samband med att gruvarbetare återvände till sitt arbete efter att en fyra månader lång strejk avslutades på en gruva som ägs av företaget Lonmin.

– Två mördades då de var på väg att gå tillbaka till jobbet. Den tredje, hustrun till en mördad gruvarbetare, attackerades och mördades i sitt hem, säger Livhuwani Mammburu, talesperson för gruvfacket Num, till nyhetsbyrån France-Presse.

Morden skedde i samband med att flera arbetare som är organiserade i gruvfacket Num var på väg tillbaka till arbete efter den långvariga lönekonflikten. Samtidigt med strejken har det pågått en konflikt med ett rivaliserande fackförbund, Amcu, som krävt högre löneökningar och inte tänker återvända till arbetsplatsen.

Livhuwani Mammburu säger till Reuters att de kräver att arbetarnas säkerhet ska garanteras då de återvänder till jobbet.

– Vi har inget förtroende för polisen. Det gör inget för att skydda arbetstagarna, säger han till den brittiska nyhetsbyrån.

Ben Magara, vd för gruvföretaget Lonmin, bekräftar att anställda dödats, uppger Reuters. Polisen vet ännu inte vilka som ligger bakom morden.

 

Läs även:

ANC forsätter styra i splittrat Sydafrika

Gruvarbetare i Sydafrika fortsätter strejka