Svenska kyrkan köper ut en anställd som nyligen gick till Arbetsdomstolen, AD, efter att ha utsatts för mobbning en längre tid. Därmed drar hennes fack, Syndikalisterna, tillbaka sin stämning i AD.

Som Arbetet nyligen skrev, uppmanades kvinnan att säga upp sig själv inom en vecka, annars skulle hon få sparken. Uppmaningen kom från kyrkoherden som var hennes högste chef. Kort därefter sades kvinnan upp från en del av sin tjänst, och facket stämde Svenska kyrkan till AD för olaglig uppsägning.

Egentligen var uppmaningen ett av många bevis på att kvinnan varit utsatt för mobbning från ledningens sida under en längre tid, berättade John Nordmark, som är syndikalisternas samordnare i Östersund och som fört kvinnans talan i AD.

Men eftersom det är mycket svårt att driva själva mobbningen i domstol valde facket att stämma kyrkan för brott mot las och mbl.

John Nordmark vill dock inte avslöja avgångsvederlagets storlek men försäkrar att kvinnan, som varit sjukskriven på heltid sedan i oktober förra året, känner sig nöjd med uppgörelsen.

– Det handlar om ett väl tilltaget avgångsvederlag. Därför kommer vi som motprestation att dra tillbaka vår talan i AD.

Facket har vid flera tillfällen de senaste åren förhandlat med pastoratet om kvinnans arbetsmiljö, dock utan resultat. Den senaste förhandlingen slutade med att arbetsgivaren ändrade i hennes anställningsbevis så att anställningen bestod av två delar, en tillsvidare på 75 procent och en tidsbegränsad på 25 procent. Sedan sade pastoratet upp henne från den tidsbegränsade anställningen, utan att vare sig varsla henne om uppsägning eller meddela henne detta skriftligt.

Enligt John Nordmark har pastoratet haft en mycket dålig arbetsmiljö och kvinnan har utsetts till syndabock för detta.

Det var kyrkoherden Leif Jarlbjörn som i ett mejl uppmanade kvinnan att säga upp sig själv inom en vecka. ”Säger du nej, eller jag inget besked får, startar processen med vår uppsägning av dig”, avslutade han mejlet.

Men kyrkoherden avfärdar alla anklagelser om mobbning.

– Det handlar om samarbetsproblem. Det har inte fungerat mellan henne och arbetskamrater. Därför erbjöd vi henne att säga upp sig själv till ett rimligt avgångsvederlag.