Håll dig på benen, så minskas jobbolyckorna rejält. Var sjunde olycka som ger mer än tre dagars frånvaro inom EU beror på att någon snubblar. Nu ska snubbel- och halkriskerna inspekteras i hela unionen.

Bananskal, stora clownskor och huvudet på björnfällen som gör livet svårt för grevinnans betjänt på nyårsafton. Att människor snubblar, halkar och ramlar är en gammal humorklassiker, men i verkligheten är det inte lika roligt.

I Sverige anmäls varje år 5 000 arbetsolyckor med sjukfrånvaro som beror på att någon har ramlat på jobbet. I hela EU utgör snubblandet 14 procent av arbetsolyckorna som gör att människor är hemma minst tre dagar från jobbet. Skadorna som uppstår i fallen är brutna händer, armar, fötter eller ben.

Vanliga orsaker till fallen är hala golv, isiga vägar och lösa sladdar. Dålig ordning leder också till att människor ramlar över föremål som ligger i vägen i gångutrymmen.

För att minska fallrisken ska Arbetsmiljöverket i sommar inspektera 500 arbetsplatser. Insatsen är en del i en stor europeisk kampanj som Yrkesinspektörskommittén i EU ansvarar för.

Inspektionerna i Sverige sker främst inom hotell- och restaurangverksamhet och tillverkning av drycker och matvaror. Men även handel, magasinering samt stål- och metallindustrin kommer att få sina golvytor kontrollerade.

Det går att förebygga halk- och snubbelolyckor med ganska enkla metoder. Det kan handla om åtgärder som att ha mattor och skrapgaller vid entréer för att torka av skor, att ha rutiner för snöröjning och isbekämpning på vintern och för att snabbt torka upp spill på golvet. Sedan är det också en fråga om ordning och reda. Om saker inte läggs på gångytor minskar snubbelrisken rejält.

– Det är ofta enkelt och kostnadseffektivt att åtgärda detta. En start är undersöka var riskerna finns på arbetsplatsen och bedöma riskerna, säger Ingegerd Glimberg som är projektledare för insatsen på Arbetsmiljöverket i ett pressmeddelande.