Än så länge kan du bara veta om bomullen i dina kläder är plockad med schysta villkor. Men en Fairtrademärkning för hela textilproduktionen är på gång. Och du som konsument kan alltid påverka.

Textiltillverkning är en bransch med låga löner och dåliga arbetsvillkor där en stor del av produktionen sker i Asien. Samtidigt köper vi i Sverige varje år i genomsnitt 15 kilo kläder och andra textiler per person.

MagdalenastreijffertHur gör den som vill vara en medveten klädkonsument och handla schyst, Magdalena ­Streij­ffert, generalsekreterare för Fairtrade Sverige?

– Börja med att titta på vår hemsida. Där ser du vilka märken som använder bomull med vår märkning. Sedan kan du fråga efter Fairtrade i affären. Kanske har de inte det – men ju fler kunder som frågar desto fler butiker inser vikten av att sälja den märkta bomullen.

Vad står Fairtrademärket för?

– Att de som har plockat bomullen har fått schysta arbetsvillkor. En garanterad minimilön, bra sociala villkor och möjlighet att utveckla lokalsamhället tillsammans. Det som gör Fairtrade unikt är att vi sätter människan i fokus. I bra arbetsvillkor ligger också facklig organisering. Det är en viktig del för att ta sig ur fattigdom, att man får verktygen att organisera sig så att man själv kan förändra och förbättra.

Men varför är bara bomullen Fairtrademärkt, resten då?

– Vi ska ta fram en standard för märkning av textiltillverkningen också, det bestämde vi i februari. Det finns stora svårigheter för textilarbetare i spinnerier, färgerier och i syfabriker. Det är en produktion i många led.

Var fjärde ros och nästan var tionde banan är Fairtrademärkt i Sverige, men bara en procent av bomullen. Finns det något att glädja sig åt där?

– Ja! Fler och fler landsting och kommuner ställer i sina offentliga upphandlingar krav på Fairtrademärkt bomull i arbetskläder.

Bomull är världens mest besprutade gröda och kräver mycket bevattning. De kemiska medel som i de allra flesta odlingarna används för att skydda bomullen mot insekter och ogräs är farliga för människor, för marken och för de djur som kommer i kontakt med bekämpningsmedlen.

Också textilfärgerna som sedan används i tillverkningsprocessen kan vara skadliga.

De stora klädkedjorna som vill ge kunderna ett alternativ satsar i första hand på ekologiskt odlad bomull. Den har odlats utan bekämpningsmedel och inte behandlats med kemikalier under den fortsatta processen.

Men det var som ett resultat av konsumenternas efterfrågan och påtryckningar som även Fairtradecertifierad bomull blev tillgänglig på den svenska marknaden 2005.

FOTNOT: Fairtrade hette tidigare Rättvisemärkt. Fairtrade Sverige är medlem i Fairtrade international som tar fram alla standarder.

Fairtradebomull

Här odlas schyst

Fairtradecertifierade producent­organisationer finns i Indien, Egypten, Mali, Burkina Faso, Senegal, Kirgizi­stan, Brasilien och Kamerun.

 

Villkoren

Fairtrademärkt innebär att ...

.… odlaren har fått ett minimipris.

.… kooperativet har fått en ­premie att gemensamt använda till utveckling.

.… miljökriterier har tillämpats.

Så hittar du varor

Gå in på fairtrade.se/produkter/produktdatabas/ och välj bomull i formulärets rad för produktkategori. Då kan du klicka fram en lista med 519 produkter och i högra spalten finns namn på den svenska leverantören. Fråga i butik eller beställ på nätet.

Källa: Fairtrade Sverige