Måns Lorichs är brevbärare vid Citymail. Foto: Pontus Lundahl

Måns Lorichs är brevbärare vid Citymail. Foto: Pontus Lundahl

 

Högt tempo, unga brevbärare, låga löner. Sådan är schablonbilden av Citymail.

Och visst, som nyanställd sprang Måns Lorichs på sin runda. Han skyndade när han sorterade. Lyfte tunga backar lite hur som helst.

manslorichsfejs– Jag bara öste på, sådan var kulturen på Citymail. Det gick fort att få ont i ryggen och knäna.

I dag, tre och ett halvt år senare, är Måns Lorichs noga med hur han arbetar. Han sorterar posten metodiskt. Sänker sorteringsskåpet innan han tar itu med de översta facken, för att inte arbeta med armarna över axelhöjd.

Och på sina rundor i Tensta, Rinke­by och Spånga går han.

– Det går faktiskt inte fortare för att man springer. Tar man det lugnare är man mer fokuserad och gör färre misstag.

Det här har Citymail förstått, anser Måns Lorichs, som är skyddsombud och vill föregå med gott exempel.

– Förr fanns inte ens ett schema, man arbetade så länge det behövdes. Det kunde betyda väldigt långa dagar – och hets för att få sluta tidigt när det var mindre post.

I dag har Måns och hans elva kollegor på kontoret i Bromsten i norra Stockholm fasta arbetstider. Under förmiddagen härskar ett koncentrerat lugn i sorteringslokalen. Prasslet från kuvert blandas med housemusik på låg volym.

Klockan elva har Måns Lorichs sorterat färdigt. Han sätter gummiband runt den post som ska till samma port, och packar ner buntarna i svarta plastlådor efter den ordning han går sin runda.

– Det är skönt att ha kontroll på sin egen post. Skönt att göra alla moment, från grovsortering till utbärning.

Innan Måns Lorichs ger sig iväg väger han dagens post. 50 kilo, det är ganska normalt. Hälften lastar han på cykeln, hälften körs fram med bil.

Så väntar den fysiskt tyngsta delen av arbetsdagen: uppförsbacken mot Tensta. Måns Lorichs sätter på sig hörlurarna för att lyssna på en ljudbok, en science fiction.

– Första halvan av dagen arbetar jag tillsammans med trevliga kollegor. Andra halvan är jag i fred. Det är en väldigt bra blandning.

Klicka för större bild

Klicka för större bild

Fakta

Om Måns Lorichs

24 år, brevbärare vid Citymail i Stockholmsförorten Bromsten.

Lön: 20 500 kronor i månaden.

Yrkesknep: Att arbeta lugnt och noggrant. Ju bättre jag sorterar och håller reda på nyinflyttade längs mina rundor, desto mer tid sparar jag.

Bäst med yrket: Trevliga kollegor. Blandningen av fysiskt och mentalt arbete.

Sämst: Den fysiska belastningen då det är stora postvolymer.

Om brevbärare

Antal: 16 000.

Framtidsutsikter: Tveksamma. Brevvolymerna minskar då e-post och andra digitala lösningar ersätter brev. Det vägs bara delvis upp av att mängden paket ökar då fler handlar på nätet. Enligt Seko är ­paketen dessutom mindre lön­samma.

Fack: Seko.