handslagHur du skakar hand kan ge en massa information om dig och din framtid. Har du svag greppstyrka löper du högre risk att dö i förtid, få hjärtproblem och begå självmord samt drabbas av psykologiska problem.

Åtminstone är det så enligt en genomgång av över 50 studier på området, bland annat en som bygger på data från över en miljon svenska unga män vars greppstyrka mättes under mönstringen inför militärtjänstgöring.

Forskaren Sergej Stjerobov, som sammanställt undersökningsresultaten, säger att studierna också visar att människor med hög utbildning har lika starkt handslag vid 69 års ålder som mindre utbildade har vid 65. Enligt honom visar det att de senare åldras kring fyra år snabbare.

– Människor med hög utbildning och stor greppstyrka känner sig flera år yngre än människor med lägre utbildning, säger Stjerobov.