Seko har gjort upp med Securitas om kompensation för tre biljettkontrollanter i tunnelbanan. De fick inte gå i avtalspension när de blev av med jobbet.

I december 2012 förlorade Securitas uppdraget att kontrollera biljetter i Stockholms tunnelbana. Efter att anställda avslöjat fusk med kontrollerna gick uppdraget till ett annat företag. Kontrollanterna förlorade då sina jobb i den nya upphandlingen.

Tre av kontrollanterna ansökte om att få gå i tidig pension i stället för att bli arbetslösa. När de började på Securitas hade de fått behålla rätten att gå i pension vid 63 års ålder, som de haft när de jobbat för SL. Men Securitas sa nej, vilket Arbetet tidigare berättat om.

SL, som lovat att stå för kostnaden, ansåg att avtalet inte gällde eftersom de inte ansökt om pension i tid. De skulle vara arbetslösa, och inte anställda av Securitas, den dag de tidigast kunde gå i pension enligt avtalet.

Seko ansåg att det var en feltolkning av avtalet. Facket stämde i vintras Securitas i Arbetsdomstolen för kollektivavtalsbrott och krävde att de tre kontrollanterna skulle få 150 000 kronor var i skadestånd, men domstolen behövde aldrig avgöra fallet.

Parterna har i stället enats om en förlikning. De tre biljettkontrollanterna får nu runt hundra tusen kronor var i kompensation.

 

Läs också:

De slog larm om fusk – och mister pensionen