Låtar som spelades in innan strömmande medier fanns läggs ut på Spotify utan artisternas medgivande. Stora pengar står på spel när Musikerförbundet nu går till domstol för att hävda artisternas rätt till musiken.

Musikerförbundet har skickat in sammanlagt fyra stämningar till tingsrätterna i Stockholm och Örebro, riktade mot skivbolagen Warner, MNW och Naxos. Förbundet fungerar som ombud för bland andra artisterna bakom punkbandet Lädernunnan och dansbandet Jigs.

Tvisten handlar om inspelningar på vinyl och CD från 1970 – 1990-talen, alltså innan så kallade strömmande medier (streaming) fanns.

– Bolagens avtal med artisterna gäller bara de nyttjanden av inspelningarna om tydligt anges i avtalen, säger Per Herrey, förbundsjurist vid Musikerförbundet. Bolagen kan omöjligt ha förvärvat rätten till ett nyttjande som inte fanns när avtalen skrevs.
Trots att strömmande medier inte nämns i avtalen har bolagen lagt ut musiken på Spotify och andra digitala plattformar – där de tar hand om 90 – 95 procent av intäkterna, enligt Musikerförbundet.

Per Herrey jämför med när musik spelas i radio.

– Då delas intäkterna normalt lika mellan bolaget och artisten. Det är en rimlig utgångspunkt även när det gäller streaming, som mer och mer liknar radion.

En av stämningarna utgår från ett avtal som faktiskt säger att intäkterna från allt ”övrigt” nyttjande av inspelningen – alltså sådant som inte uttryckligen preciseras i avtalet – ska delas 50 – 50 mellan bolaget och artisten.

– Och det finns många sådana avtal där ute, säger Per Herrey, som hoppas att den rättsprocess som nu inleds ska sätta avtryck i branschen.

Frågan om nyttjande av gamla inspelningar i den nya digitala miljön har inte prövats i svensk domstol tidigare. Det kan låta märkligt, eftersom mängder av äldre inspelningar finns att hämta på Spotify och andra kanaler. Förklaringen är att skivbolagen är mäktiga och att de flesta artister vill undvika bråk för att inte skada sin karriär.

– Bolagen vet att artisterna inte tar strid, säger Per Herrey. Men nu har några få haft modet. Jag hoppas att det ska få andra att våga.

– I grunden är det bra även för bolagen att rätten till musiken prövas juridiskt. Bolagen måste bidra till att skapa en bransch som förtjänar omvärldens respekt och förtroende.

Arbetet har sökt Warner Music och MNW för en kommentar.