Inne

På marsch för kollektivavtal. Vad vill vi ha? Snart kommer ett rungande svar från demonstrationståget: Schysta villkor!            Foto: VILHELM STOKSTAD

Ett par hundra personer demonstrerade i Stockholm i dag för schysta villkor på vägarna . De lät som många fler. Talkörerna på Sveavägen hördes vida omkring:

– Vad vill vi ha? Schysta villkor!

– Ordning och reda på svenska vägar!

Transportarbetare i fyra länder demonstrerade – Sverige, Norge, Danmark och Tyskland. I Sverige ordnades manifestationer även i Göteborg och Helsingborg.

Demonstranterna gav kampanjen inför EU-valet en flygande start. Vid Sergels torg hade valstugorna precis kommit på plats när demonstrationståget passerade.

Johan Danielsson, som arbetar med EU-frågor på LO och är sex LO-förbunds kandidat i EU-valet, var huvudtalare på torget. Han fick mest applåder för det här:

– Svenska kollektivavtal ska gälla för alla som arbetar i Sverige. Punkt, slut. Vi ska ha ordning och reda på svensk arbetsmarknad och svenska vägar.

Det drällde av politiska högdjur runt Sergels torg i dag. Åtminstone ett par partiledare var på plats för att dra i gång valkampanjen inför EU-valet.

Jonas Sjöstedt (V) var en av dem. Han var inte inbokad som talare, men blev inbjuden i sista minuten.

– EU driver politik på kapitalets villkor, sa han och konstaterade att människor kommer till Sverige från andra EU-länder på grund av massarbetslösheten i Europa.

– De kommer hit för att försörja sig. Då är frågan om vi ska utnyttja folk eller om vi ska säga att människor är lika mycket värda oavsett om de är födda i Warszawa eller i Upplands Väsby. Vi vill inte att Sverige ska vara ett land där man utnyttjar människor med usla villkor. Solidaritet är att kräva kollektivavtal och schysta villkor, förklarade han.

Huvudparollen var att stoppa den olagliga inrikestrafiken. Peter Kennerfalk, Byggnads, öppnade med att peka på ”en av de största politiska skandalerna”, nämligen att drygt 2 000 lastbilar rullar olagligt på svenska vägar, enligt forskaren Henrik Sternberg vid Lunds universitet.

Mot den bakgrunden är Johan Danielsson stolt över att blivit utpekad ”alla liberalers verkliga fiende” i en Timbrorapport inför EU-valet.

– Timbro påstår att sex LO-förbund mobiliserar för en öppet protektionistisk kandidat, berättade han. Det är han själv som är det protektionistiska hotet.

Utöver Transport är det 6F-förbunden Fastighets, Byggnads, Målarna, Elektrikerna och Seko som står bakom hans kandidatur. Han står på tionde plats på S-listan i EU-valet.

Sju länder –Danmark, Finland, Tyskland, Frankrike, Italien, Spanien och Belgien – träffades nyligen för att diskutera åtgärder mot social dumpning i åkeribranschen. Sverige vill ha en helt öppen EU-marknad för transporter tillsammans med EU-länderna i Öst- och delar av Centraleuropa.

På torsdag träffas EU:s transportministrar i Aten för att diskutera villkoren i åkeribranschen. Sverige representeras av Catharina Elmsäter-Svärd.