LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson i Göteborg i dag. Foto: Thomas Johansson

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson i Göteborg i dag. Foto: Thomas Johansson

Krafttag mot ungdomsarbetslösheten har första prioritet hos LO som utgår från att den första åtgärden från en eventuellt socialdemokratiskt ledd regering i höst blir att införa 90-dagarsgarantin, som innebär att alla unga arbetslösa ska få hjälp med jobb, utbildning eller liknande inom 90 dagar.

”Ingen ska behöva börja sitt vuxenliv med att vara arbetslös”, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson när han förstamajtalade.

Och för att få ner arbetslösheten vill LO-basen att regeringen satsar på infrastrukturen, bland annat i Västsverige.

”Att genom en satsning på järnvägen knyta Göteborg närmare Oslo, Malmö och Köpenhamn. Det kan bli ett lyft för hela Västsverige och för hela vårt land”, säger han.

Läs hela talet, som han (i något olika versioner) hållit i dag i Kungälv, Partille och Göteborg, här.

Jonas Sjöstedt talade i Kungsträdgården i Stockholm. Foto: Bertil Ericson

Jonas Sjöstedt talade i Kungsträdgården i Stockholm. Foto: Bertil Ericson

Jonas Sjöstedt talade i Stockholm och fokuserade på V:s stora valfråga: Ett stopp för vinster i välfärden.

Han lovade också att V skulle verka för att utjämna skatteskillnaden mellan pensionärer och arbetande.

– Vi börjar med att ta bort pensionärsskatten helt för dem som har upp till 12 000 kronor i månaden. De allra, allra flesta är kvinnor, säger Sjöstedt.

Alla med pensioner upp till 16 000 kronor i månaden skulle få sänkt skatt enligt V:s förslag. Förslaget kostar 2,2 miljarder och är en del av Vänsterpartiets budgetförslag.

Gudrun Schyman talade och tågade för Feministiskt Initiativ på första maj i Göteborg.  Foto: Thomas Johansson

Gudrun Schyman talade och tågade för Feministiskt Initiativ på första maj i Göteborg. Foto: Thomas Johansson

Enligt Feministiskt initiativ deltog 3 300 personer i partiets förstamajtåg i Göteborg. Partiets talesperson Gudrun Schyman talade på Millennieplatsen på Avenyn och möttes av jubel, enligt Göteborgs-Posten (GP).

– Det är en feministisk vår och vi kommer att skörda, sade Schyman enligt GP.

Hon nämnde också att förkortad arbetstid är den viktigaste reformen mot arbetslösheten.

– Låt oss börja med 37 timmar.

Solen sken när Socialdemokraternas partiledare höll dagens andra förstamajtal. Foto: Jessica Gow

Solen sken när Socialdemokraternas partiledare höll dagens andra förstamajtal. Foto: Jessica Gow

På Norra Bantorget i Stockholm fick de tusentals som samlats för att lyssna på Stefan Löfven, i stort sett höra samma tal som han hållit i Sundbyberg på förmiddagen. Löfven angrep regeringen för att göra för lite mot arbetslösheten.

– Alla regeringar som ignorerar arbetslösheten kommer till slut att bli en del av den, sade han och fick applåder.

– Detta är valet om jobben. Regeringen bråkar nu om de ska sänka skatten på direkten eller om de ska vänta i två år. Men vi väljer investeringar i jobben framför högerns nya stora skattesänkningar, oavsett när under mandatperioden de vill göra det.

 

Många tågade i Göteborg

- Jag kan redan nu säga att fler människor demonstrerar i Göteborg i dag än vad som har skett sedan EU-toppmötet 2001, säger socialdemokraten och professorn i statsvetenskap, Ulf Bjereld, till TT.

När TT når honom befinner han sig ute på Göteborgs gator för att räkna antalet demonstrationsdeltagare, något som han gjort under ett stort antal år. Han säger att det märks att de rödgröna har vind i ryggen. Enligt hans beräkningar deltog 2 000 personer i Socialdemokraternas tåg i Göteborg, vilket enligt honom är 150 fler än förra året. Han har tidigare under dagen räknat deltagarna i Vänsterpartiets tåg och kommit fram till att det var det största tåget i "mannaminne" — 4 500 personer.

- De var 4 100 förra året och då var Jonas Sjöstedt talare och man trodde att det var en partiledareffekt, men nej. Överlag är det mycket folk i tågen, FI hade 3 600 personer i sitt tåg.