Inne i en grav i egyptiska Luxor har forskare gjort en anmärkningsvärd upptäckt. Mer än 50 mumier, bland annat av nyfödda barn, har hittats.

I Konungarnas dal väster om Nilen har schweiziska arkeologer stått för upptäckten ihop med egyptiska myndigheter. I graven fanns förutom träkistor och dödsmasker framförallt resterna av ett 50-tal mumier, daterade till perioden mellan 1 000 och 1 500 år före kristen tideräkning.

Vad som bland annat gör upptäckten extra intressant är att några av mumierna tros ha kunglig börd och kan vara söner till Thutmosis III eller IV och att det fanns mumier av nyfödda barn.

– Det här är spektakulärt på grund av vilka de här personerna kan vara, säger Lana Troy, professor emeritus i egyptologi vid Uppsala universitet.

– Sedan kan det bidra till att vi får veta vad som hänt med försvunna fruar och även barn. Det talas om prinsar och prinsessor i upptäckten, vilket är väldigt intressant.

Genom inskriptioner har ett 30-tal personer identifierats, däribland några tidigare okända prinsessor. Men som så många gånger förut har gravkammaren sedan långt tillbaka utsatts för plundring.

– Det är ett problem, men vi får helt enkelt vara tacksamma för vad som har hittats. Som egyptolog är upptäckten överväldigande, säger Troy.