Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

I går, i holländska Maastricht, inleddes en serie debatter mellan kandidaterna som vill efterträdare José Manuel Barroso, EU-kommissionens ordförande. En hel serie debatter är inplanerad och i dag hölls även en radiodebatt mellan kandidaterna.

Till skillnad från förra valet, 2009, så har partierna i EU-parlamentet ställt sig bakom olika kandidater som ska ta över posten som EU-kommissionens ordförande.

I dag finns det fem kandidater.

Socialdemokraternas partigrupp S&D vill ha Martin Schulz från Tyskland. Högergruppen EPP vill ha Guy Verhofstadt från Belgien. Kristdemokraterna i EU vill ha Jean-Claude Juncker som tidigare var premiärminister i Luxembourg och miljöpartiernas kandidat heter Ska Keller och kommer från Tyskland.

Den femte kandidaten är vänsterpartiernas GUA/NGL är Alexis Tsipras. Han är partiledare för grekiska vänsterpartiet Syriza men hans chanser att bli ny ordförande för EU-kommissionen är snudd på obefintliga och han deltar inte heller i debattserien.

Någon rafflande debattinledning blev det inte i går, enligt tidningen Euractive.

– Det var inte så stor skillnad i kandidaternas position. Men det gav i alla fall en möjlighet att få ett mänskligt ansikte till de politiska kampanjer som förts, kommenterar Thomas Christiansen på European Institute Politics till Euractive som organiserade debatten i Maastricht.

Per Hilmersson, chef för fackliga Brysselkontoret, har också följt diskussionerna.

– Hittills har kandidaternas debatt handlat främst om jobben och ekonomin, säger han.

– Skillnaderna har inte varit så stora. Alla fyra som deltar kandiderar ju till post som ska fördjupa integrationen i EU. Men vissa sticker ut lite mer som federalister, som Guy Verhofstadt, säger han.

I Sverige och andra EU-länder är den hetaste frågan vilka det är som ska hamna i EU-parlamentet. I Bryssel är frågan mer hur parlamentet kommer att se ut efter valet. Är det högern eller vänstern som kommer att ha majoritet?

Än så länge står det och väger, enligt olika opinionsundersökningar. I den senaste från förra veckan hade högern majoritet. Några månader tidigare var det vänstern som ledde.

Valet till Europaparlamentet hålls mellan den 22 och 25 maj, i Sverige är det den 25 maj.