Omkring 20 000 textilarbetare i Kambodja har anslutit sig till en strejk för att kräva en bonus på motsvarande cirka 350 kronor för att de avstått från att strejka de senaste tre månaderna.

Arbetare på omkring 30 fabriker nära gränsen mot Vietnam vill ha den här bonusen efter att de av en fackförening blivit informerade om att två fabriker hade belönat arbetare som inte deltagit i strejker.

Arbetsnedläggelser är vanliga inom textilindustrin i Kambodja. I januari dödades minst fyra personer när polisen öppnade eld mot demonstrerande textilarbetare som krävde en minimilön på motsvarande 1 100 kronor i månaden.

Branschorganisationen för textilindustrin förnekar att enskilda fabriker lovat att betala arbetare för att inte strejka. Textilindustrin i Kambodja sysselsätter omkring 650 000 arbetare och förser stora internationella företag som Gap, Nike och H&M med kläder.