Linnea-Swedenmark

En gång sa Mona Sahlin att det är häftigt att betala skatt.

Inför valet i höst är det en helt annan sak som är trendig i maktens korridorer: snålhet.

I dag presenterade Socialdemokraterna sitt förslag till vårmotion. Det är ett slags viljeinriktning där satsningar brukar presenteras, visioner målas upp och regeringen kritiseras. Men i dag var det inte arbetslösheten eller ens Alliansen som var den riktiga måltavlan för Socialdemokraterna.

Det var finansminister Anders Borg.

Sverige har hög arbetslöshet, sjunkande skolresultat och bostadsbrist. Högskoleplatserna blir färre. Sjuksköterskor flyr till Norge för bättre lön och arbetsvillkor.

Välfärden förknippas med en orolig känsla i magen i stället för en stolthet i bröstet.

I dag, när Socialdemokraterna presenterade en del av sin plan för Sverige, nämndes hur detta land är på väg åt fel håll. Hur regeringen valt fel väg och att skattesänkningar inte löst några problem.

Men det var inte då kritiken var som hårdast.

Det var inte då det kändes som på riktigt.

De vassaste orden handlade i stället om att Anders Borg vänt ekonomiskt överskott till underskott.

Finansministern har varit den populäre personen i regeringen. Han som det inte riktigt gått att kritisera. Han som har haft hästsvans och varit gillad av svenska folket. Anders Borg har framstått som trevlig men stenhård. En bild Magdalena Andersson vill sticka hål på – och stjäla. Men är det verkligen vad som är viktigast.

I den populära fantasyserien ”Hungerspelen” är den röda tråden att minnas vem den riktiga fienden är. Det är inte finansministern som är någons egentliga motståndare. Målet kan aldrig vara att Magdalena Andersson ska vara snålare än Anders Borg. Motståndaren är just arbetslöshet och maktlöshet. Det är vad Socialdemokraterna och alla andra partier ska komma med sin lösning på.

I slutändan vill alla som ska rösta nog veta en sak: Hur ska pengarna användas och vad är visionen? Få kommer jubla om svaret är “En snål budget i balans”.