I dag lanserar LO sin reklamfilm inför valet och startar en webbsida för sin valkampanj med temat Sverige kan bättre.

tobiasgerdas– Vi är väldigt stolta över den här filmen och hoppas att det blir valårets bästa film, säger Tobias Gerdås, som arbetar med LO:s valkampanj.

Han berättar att filmen är inspelad i Hofors, Sala och Saltsjöbaden. Den är regisserad av Gustav Johansson, som tidigare gjort reklam för bland annat Nike, HBO och Levi´s. Och Markus Krunegård sjunger på LO-filmen. Den finns i två versioner och de är 45 respektive 15 sekunder långa.

– Vi är inte ett politiskt parti, men vi är en politisk rörelse och vi tycker att Sverige behöver en ny politisk färdriktning. Vi behöver göra en stor insats för att Sverige ska få en ny regering 14 september, säger Tobias Gerdås.

Webbsidan ”Sverige kan bättre” startas i dag. Den kommer att vara en del LO:s valkampanj och den kommer också att spegla fackets valarbete.

– Sajten kommer att vara ett nav för kampanjen och vi hoppas kunna skapa en digital folkrörelse, säger Tobias Gerdås.

Facket driver en egen politisk linje i valrörelsen, där sysselsättningen, villkoren i jobben och jämställdhet är centrala.

– Efter valet har vi förhoppningsvis en regering som leds av Socialdemokraterna och vi ska fortsätta jobba för att få igenom våra krav, säger LO:s vice ordförande Tobias Baudin.

Ett mål för fackets kampanj är att 60 procent av LO:s medlemmar ska rösta på S i höstens riksdagsval. För valet till Europaparlamentet i slutet av maj hoppas facket att 50 procent av LO-medlemmarna ska rösta i valet och att hälften av dem ska rösta på S.

Under helgen var LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson självkritisk i en TT-intervju. Han sa att facket kan ha bidragit till att Socialdemokraterna förlorade valet 2010. Det handlar om att Mona Sahlin och Miljöpartiet ville utestänga Vänsterpartiet från regeringsposter. Det reagerade flera LO-förbund starkt mot och tvingade Mona Sahlin backa.

– Det försvagade henne som partiledare och bidrog till valresultatet. Nu är det mycket enklare. Socialdemokraterna ställer upp själva och driver en egen valrörelse. Och det är upp till Stefan Löfven att bilda regering, säger Tobias Baudin.

I diskussionerna om en regering ledd av Socialdemokraterna finns det folk som nämner just Tobias Baudin som arbetsmarknadsminister. Han själv skrattar och säger:

– Nä. Jag är vice ordförande för LO. Det trivs jag med och har fullt fokus på.