Johan Danielsson kampanjar bland byggjobbarna på Peab. Foto: Adam Ihse

Johan Danielsson kampanjar bland byggjobbarna på Peab. Foto: Adam Ihse

Johan Danielsson kampanjar bland byggjobbarna på Peab. Foto: Adam Ihse

Han backas upp av flera fack och pekas ut som alla liberalers huvudmotståndare. LO:s Johan Danielsson satsar på att bli inkryssad i EU-parlamentet.

Det är kul att högersidan har läst artikeln i Arbetet så bra. Gunnar Hökmark har gjort till sitt favoritnummer att hänvisa till den hemska socialdemokraten som vill begränsa den fria rörligheten, säger han.

Johan Danielsson står på icke valbar plats, tionde, på Socialdemokraternas EU-lista men hoppas ta sig fram genom en krysskampanj som stöds av LO-facken i 6F samt Transport.

Men från högerhåll målas den tidigare EU-experten på LO ut som en huvudfiende.

Han har bland annat sagt att EU-lagstiftningen hotar modellen för svenska kollektivavtal och varnat för lönedumpning.

I Timbrorapporten Vinner populisterna Europaparlamentsvalet? varnar näringslivets tankesmedja för fackliga socialdemokrater som vill begränsa den fria rörligheten. Det är en kritik som även förs fram av Moderaternas toppnamn på EU-listan, Gunnar Hökmark.

– Socialdemokraterna kommer med skrämselpropaganda om den fria rörligheten, upprepar han i flera tal och debattartiklar.

– Fackliga ombudsmän blir den nya tidens gränsvakter, fortsätter han och varnar för att fackets krav på avtal begränsar den fria rörligheten i EU.

Johan Danielsson säger att han inte alls är emot att arbetare ska kunna röra sig fritt över gränserna. Däremot upprepar han det han sa i intervjun i Arbetet i september förra året.

– Man måste skilja på fri rörlighet för löntagare och för företag, säger han.

– Det jag kritiserar är när företag rör sig över gränserna och tar med sig personal. Då finns ingen möjlighet till likabehandling. Men högern blandar medvetet ihop korten. Gunnar Hökmark gör en poäng av att invandringen från EU-länder varit positiv – men det har jag aldrig ifrågasatt.

Johan Danielsson säger att han tycker att det är högerns politik som är det främsta hotet mot EU:s fria rörlighet.

– I förlängningen är det så eftersom en fri rörlighet i Europa förutsätter regleringar av arbetsmarknaden. Annars vänder sig människor emot den fria rörligheten. Det ser vi hända nu på flera håll i EU, säger han.

Fram till EU-valet den 25 maj är det hårt kampanjande som gäller för LO-kandidaten. Tre arbetsplatsbesök och ett kvällsmöte om dagen, alla dagar i veckan utom söndagar. Med det programmet hoppas han få ihop de cirka 40 000 kryss som krävs för att komma in i EU-parlamentet.

Ytterligare en facklig kandidat finns med på Socialdemokraternas EU-vallista. Det är IF Metalls klubbordförande på Volvo, Olle Ludvigsson som redan suttit i EU-parlamentet en mandatperiod. Denna gång står han på andra plats på partiets EU-lista och kan räkna med att komma in.

• Migrationen kan bli het fråga i svenska EU-valet

Fakta

Johan Danielsson

Ålder: 31 år.

Jobb: Anställd på LO, valkampanjar på heltid.

Favoritland i EU: Portugal, gillar att semestra där. Bra klimat och trevliga människor.

Språkkunskaper: Engelska och restaurangfranska, men jag talar det inte.

Intressen: Hockey från läktaren och tv. Sen gillar jag matlagning, just nu är det grytor som gäller.

Hur kom du in i politiken? Jag var SSU-medlem under min uppväxt i Borlänge och blev aktiv i studentförbundet då jag flyttade till Linköping där jag pluggade statsvetenskap och nationalekonomi.