Svensk dos i Uppsala vill inte teckna kollektivavtal med IF Metall. Nu har facket varslat om stridsåtgärder.

IF Metall har vid flera tillfällen försökt förmå Svensk dos i Uppsala att teckna kollektivavtal, men mötena och förhandlingarna har varit förgäves. Företaget som tillverkar medicindosetter har vägrat, och därför har facket nu varslat om stridsåtgärder.

Den 2 maj inleds en blockad mot nyanställningar, inhyrning och övertid om företaget inte tecknat avtal innan dess.

Peter Lydell, ombudsman på IF Metall Uppland, säger i en kommentar på förbundets hemsida att de medlemmar facket har på företaget vill ha avtal av flera anledningar. En är att de saknar avtalets arbetstidsförkortning som skulle ge dem flera dagars extra ledighet varje år.

– De saknar även kollektivavtalets delpensionslösning och det finns ingen avtalstrygghet. Därmed har de heller inte någon garanterad löneökning, övertidsersättning eller annat som ett kollektivavtal ger, säger Peter Lydell.