Duhamel_1420John Adams är en framtida Polarpristagare i kategorin klassisk musik. Det vågar jag nog lova. Han brukar räknas till USA:s konstmusikaliska minimalister. Både rätt och fel.  Adams har alltid skapat sin egen form av minimalism, där upprepade ton- eller rytmslingor aldrig blir mer än en del av musiken. Han komponerar också sin egen sorts konstmusik, där tonerna kommunicerar med såväl amerikansk musik som Europas klassiska tradition. The Gospel According to the Other Mary är hans senaste – ja, det måste vara ordet – mästerverk. Librettot, som skrivits/sammanställts av Peter Sellars, skildrar Jesu korsfästelse och uppståndelse ur kvinnligt perspektiv, främst genom Maria Magdalena. För den musikaliska tolkningen svarar Los Angeles Philharmonic med Gustavo Dudamel, känd från Göteborgsoperan, som dirigent. Ett möte mellan symfoni och opera. Gripande, upplyftande och vackert med sopranen Kelley O´Connor som dominerande sångsolist. Vilken omfångsrik och liksom livslång mezzoröst hon har!

Bengt Eriksson

Veckans CD

The Gospel According to the Other Mary

Musik: John Adams
Libretto: Peter Sellars
Medverkande: Los Angeles Philharmonic med Gustavo Dudamel (dirigent), Kelley O´Connor (mezzosopran),  Tamara Mumford (kontraalt), Russell Thomas (tenor), Daniel Bubeck, Brian Cummings och Nathan Medley (alla kontratenorer) samt Los Angeles Master Chorale.
Skivmärke: Deutsche Grammophon

Inspelningen av John Adams (musik) och Peter Sellars (libretto och regi) The Gospel According to the Other Mary med Los Angeles Philharmonic och Gustavo Dudamel som dirigent finns på Spotify. Fast – som alltid när det gäller symfonisk musik – bäst låter musiken på CD.

Se och hör amerikanske kritikern David Rodwin presentera och recensera scenuppsättningen av The Gospel According to the Other Mary. Finns på YouTube.
Se och hör kompositören John Adams berätta om bakgrunden till och arbetet med att komponera The Gospel According to the Other Mary. Också på YouTube.
Se och hör librettisten och regissören Peter Sellars prata om bakgrunden till The Gospel According to the Other Mary. Också YouTube.

Någon kritiker skrev att Adams och Sellars komponerat/ skrivit som i dialog med Johann Sebastian Bachs bägge Passionskompositioner: Matteus- respektive Johannespassionen. Så kan man också lyssna – manligt kontra kvinnligt – på The Gospel According to the Other Mary. Gör det: lyssna och jämför!
Spotify-länk till en inspelning av Matteuspassionen med John Eliot Gardiner som dirigent.
Spotify-länk till en inspelning av Johannespassionen. Även den här med John Eliot Gardiner som dirigent.

The Gospel According to the Other Mary är också en musikalisk och tematisk parallell till El Niňo – ett tidigare operaoratorium av John Adams/Peters Sellars om den födelse, alltså Jesu, som förändrade världen. En av sångsolisterna: Dawn Upshaw. Hör inspelningen på Spotify.

Operan Nixon in China är det mest uppmärksammade verket av John Adams tidiga kompositioner. Librettot – av Alice Goodman – skildrar det som anas redan i titeln: amerikanske presidenten Richard Nixons besök i Kina 1972. Lyssna på Spotify.

Hoodoo Zephyr – ett annat av mina favoritalbum av/med John Adams – innehåller ett slags arbetsinspelningar som visar hur han använder synthesizer för att skapa och bygga upp musiken, innan t ex en symfoniorkester kommer med. Också spännande för att inspelningarna förenar amerikansk konst- och populärmusik. Musiken kunde lika gärna kallas ambient eller nånslags techno. Lyssna på Spotify.

Även den röstmässigt så omfångsrika mezzosopranen Kelley O´Connor är väl värd att lyssna mer på. T ex som sångsolist i argentinaren Osvaldo Golijovs spännande, annorlunda debutopera Ainadamar (arabiska för ”Fontän av tårar”). Hör på Spotify.