Tre av fyra överlevande från fabriksraset i Bangladesh i fjol är i dag arbetslösa, visar en undersökning. Och många lider fortfarande av sviter efter olyckan som dödade 1 138 människor.

Det senaste året har inte varit lätt för merparten av de 2 438 textilarbetare som räddades ur niovåningsbyggnaden som plötsligt kollapsade den 24 april i fjol.

Nästan tre av fyra (74 procent) saknar en inkomstkälla. Av dem lider 88 procent av fysiska och psykiska skador från olyckan, bland annat av krämpor från amputationer och svåra skador, i vissa fall efter att ha brutit ryggraden. Det visar en undersökning från den brittiska välgörenhetsorganisationen Action Aid, som intervjuat 1 436 överlevande, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

En bangladeshisk organisation som representerar landets 4 500 textilfabriker betalade inledningsvis överlevarnas sjukvårdskostnader, men i dag uppger en av tio att deras hälsa har försämras eftersom de inte har råd att betala för fortsatt vård.

FN upprättade efter olyckan en fond på motsvarande 265 miljoner kronor till offer och anhöriga, men de utländska företag som köper textilier från Bangladesh har hittills enbart utlovat 99 miljoner kronor till fonden.