Handels ska teckna kollektivavtal på Lagenas lager i Jordbro. Det beslöt LO:s styrelse i går.

– Det är glädjande. Beslutet slår fast att verksamheten avgör. DHL:s verksamhet är samma som Lagenas. I allt väsentligt är det fråga om leveranser till Systembolagets butiker, säger Fredrik Ståhlberg, ombudsman på Handels avdelning i Stockholm.

Den 1 februari 2013 outsourcade Lagena sitt lager till DHL Supply Chain. DHL är medlem i BA, Biltrafikens Arbetsgivareförbund, har kollektivavtal med Transport. Avtalet är billigare för arbetsgivaren.

– Avtalsshopping, enligt Handels. Det betyder helt enkelt att personalen blev billigare när Lagena lade ut lagret på entreprenad.

De 70 anställda fick behålla sina gamla löner och villkor i ett år. Den 1 februari i år bytte de från Handels till Transports avtal. Därmed upphörde också de lokala avtalen att gälla. De hade sagts upp av DHL.

Lagerarbetarna är kvar i Handels. Däremot är fackklubben upplöst som en följd av entreprenaden. Det innebär att lagerarbetarna får börja om från början med att bygga upp en ny fackklubb och förhandla om nya lokala avtal.

Frågan är när de kan börja. Transports terminalavtal löper till den 31 mars 2016.

– Vi kan inte bilda en Handelsklubb förrän vi har ett avtal med DHL. Ju fortare det sker, desto bättre. Men frågan är inte helt enkel. Vi behöver titta närmare på hur vi ska gå till väga, berättar Fredrik Ståhlberg.

Så sent som i november förra året varslades 25 av 70 lagerarbetare om uppsägning. I stället skulle Lagena, som numera heter JF Hillebrand Logistics AB, ta in fler arbetare från bemanningsföretag.

I slutet av februari drogs varslet tillbaka.

– Det har hänt mycket på kort tid. Ingen är uppsagd och inhyrningen har inte ökat. Och nu är det klart att Handels behåller avtalsrätten. Vi tycker att det går åt rätt håll, säger Fredrik Ståhlberg.

 

Fakta

Lagena var statligt, ett dotterbolag till Systembolaget, till 2010. Då såldes bolaget till den tyska logistikjätten JF Hillebrand. I december förra året bytte Lagena namn till JF Hillebrand Logistics AB. Bolaget har 35 tjänstemän anställda.

Lagena blev riksbekant under den vilda strejken för snart fem år sedan i protest mot att 33 anställda skulle sägas upp och ersättas av inhyrda från bemanningsföretag.