Ett borttaget skydd ledde till att mannen förlorade sin fingertopp. Nu får företaget böta 400 000 kronor.

Olyckan inträffade i april 2012 på Crane AB i Tumba, det företag som tillverkar sedelpapper och trycker våra svenska sedlar. En manlig anställd som jobbade vid en buntningsmaskin fastnade med ett finger mellan ett drivhjul och en drivrem så att hela fingertoppen skars av.

Egentligen ska en sådan olycka inte kunna inträffa, men den skyddskåpa som ska förhindra det hade under en längre tid varit bort monterad från maskinen.

Åklagare Aino Alhem, Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, konstaterar att någon på företaget av oaktsamhet har orsakat olyckan genom att inte se till så att skyddskåpan varit på plats. Personen har därmed gjort sig skyldig till arbetsmiljöbrott genom vållande av kroppsskada. Företaget döms därför att betala en företagsbot på 400 000 kronor.