Färre butiksanställda drabbas av rån. Bilden är från en guldsmed i Stockholm som rånades i fjol. Foto: Bertil Enevåg Ericson

 

55 butiksrån under mars mot normalt omkring 70 rån per månad får Handels att hoppas på ett trendbrott. Men ännu är det för tidigt att ropa hej, enligt förbundets arbetsmiljöombudsman Krister Colde.

– Det är glädjande att antalet rån minskar, säger Krister Colde. Men vi vet inte riktigt vad minskningen beror på.

Särskilt de grova rånen, med inslag av våld och eventuellt skjutvapen, minskade under mars. Antalet grova rån var hela 40 procent lägre än under mars förra året.

Eftersom sådana rån begås av en liten grupp tungt kriminella kan tillfälligheter ha spelat in, som att många i den här kretsen har varit frihetsberövade. Därmed finns risken för att rånen blir fler igen.

– Dessutom begås fler rån på röda dagar, och det är fler sådana i april, säger Krister Colde.

Antalet butiksrån sjönk mellan 2009 och 2012, men vände uppåt förra året. 2013 begicks elva procent fler butiksrån än 2012, och hela 21 procent fler väpnade rån. Ökningen har varit konstant fram till mars i år.

Samtidigt som Krister Colde varnar för att marssiffran kan vara en tillfällighet är han övertygad om att det arbete som Handels och detaljhandeln bedriver för att minska rånen har effekt.

– Den viktigaste punkten är sluten kontanthantering, där kassören inte kan komma åt några pengar själv. Vi vet att erfarna kriminella lämnar sådana butiker i fred.

Krister Colde betonar att bättre skydd mot rån är en central arbetsmiljöfråga.

– Hur man påverkas av ett rån är individuellt, men många medlemmar kan aldrig mer återgå till arbete i kassan.