Scan ska sluta hyra in livsmedelsarbetare. Livs och Scan har slutit ett avtal som innebär stopp för omfattande inhyrning – och att företaget ska anställa egen personal.

– Kan företaget hålla överenskommelsen så är det skitbra, säger Patric Nelson, som är ordförande för Livsklubben på Scan i Kristianstad.

Han sitter också i det koncernfackliga rådet och har varit med och förhandlat fram det nya avtalet. Det innebär att all inhyrning ska ha upphört i Kristianstad den 1 oktober och att den till årsskiftet ska var borta på Scan i Linköping. På anläggningen i Skara kommer det inte finnas några styckare längre, och därmed behövs ingen inhyrning.

Avtalet säger också att inhyrning bara får ske till semestern och vid arbetstoppar. Dessutom ska Scan utbilda och anställa folk.

– Vi har ändrat vår bemanningsstrategi och beslutat att vår grundbemanning ska vara egen personal. En sådan strategi är bra för oss och, den gör att vi kan driva verksamheten effektivt med ständiga förbättringar och ha en enklare dialog med de anställda, säger Göran Holm, vd för Scan i Sverige och Skandinavienchef.

scandalFör drygt ett år sedan drog Livs i gång en kampanj mot Scans inhyrning. Den utgick från Scans egen logotyp som facket ändrade till Scandal.

Kampanjen startade när företaget ville säga upp 100 styckare samtidigt som inhyrda skulle bli kvar. Fackets Patric Nelson säger att inhyrningen var omfattande och att en del av företagen var oseriösa. Några bemanningsföretag ville inte berätta om villkoren för de anställda med hänvisning till irländsk sekretesslagstiftning.

Det var Livs förbundskontor som drog i gång kampanjen.

– Vi insåg att vi inte kunde komma åt problemet med våra vanliga metoder utan att det krävdes lite facklig kamp. Vi beslutade att angripa Scans varumärke för vi vet att det är en känslig punkt för företag, säger Gerald Lindberg, Livs andre ordförande.

Patric Nelson på Livsfacket på Scan i Kristianstad tror att Scandal-kampanjen har varit avgörande för att få till stånd avtalet om inhyrning.

Scans vd Göran Holm säger däremot att kampanjen inte har påverkat företagets strategiska beslut, men han lägger till:

– Kampanjen gjorde oss uppmärksamma på att vi behövde en bättre dialog med facket, och den nya bemanningsstrategin är utvecklad i dialog med facket.

Scan

Scan har anläggningar i Kristian­stad, Skara och Linköping. Totalt jobbar nästan 1 500 livsmedelsarbetare på de tre arbetsplatserna. I Kristianstad är en tredjedel av de anställda styckare.

I Linköping slaktas kor. I Kristian­stad slaktar man grisar och i Skara gör livsmedelsarbetarna färs.