– Vi ser redan hur jobb går förlorade, säger Michail Volynets, ordförande för NPGU.

– Vi ser redan hur jobb går förlorade, säger Michail Volynets, ordförande för NPGU.

 

– Separatisterna har försökt få med sig gruvarbetarna i Donetsk och Lugansk, men knappt fått något stöd alls.

Det säger Michail Volynets, ordförande för de ukrainska gruvarbetarnas oberoende fackförening (NPGU) med 52 000 medlemmar i gruvor och inom torvbrytning.

– Separatisterna vet att arbetarna i kolgruvorna lever under svåra villkor, med arbetslöshet, korruption och extremt farlig arbetsmiljö. De kalkylerade med deras missnöje, säger Michail Volynets, som bland annat beskriver hur bussar samlade upp gruvarbetare vid en statlig kolgruva den 5 mars och körde dem till ett proryskt möte i Donetsk.

– Varje politisk kraft – och varje extremistisk rörelse – vill ha gruvarbetarna med sig, eftersom de är orädda och har stark sammanhållning. Det gäller särskilt i Ukraina, där kolet bryts på stort djup och arbetarna bokstavligen riskerar livet varje dag.

Men även om en del gruvarbetare har påverkats av den intensiva ryska propaganda som nu sköljer över östra Ukraina har de inte givit något aktivt stöd till separatisterna, enligt Michail Volynets, som själv är rysktalande.

Förklaringen är att gruvorna i den ryska delen av kolfälten kring floden Don har stängts en efter en. Ryssland har nämligen skurit ner det statliga stödet till kolindustrin, medan Ukraina subventionerar sina kolgruvor i hög grad. Ryskt styre skulle innebära ett snabbt slut för de omoderna ukrainska kolgruvorna, bedömer facket.

– Medan det ryska kolet kan brytas i dagbrott finns kolet i våra gruvor i tunna skikt på mycket stora djup, tillägger Michail Volynets.

Så sent som i går, måndag – samtidigt som separatister hissade ryska flaggor på myndighetsbyggnader i Donetsk – brann det på 418 meters djup i en gruva i staden Kirovsk i närheten. Först efter åtta timmar var branden under kontroll. 380 gruvarbetare evakuerades, den här gången utan skadade och döda.

Vid sidan av de legala kolgruvorna utvinns också mycket kol i illegala, ytterst primitiva gruvhål, något som NPGU beskriver på sin hemsida.

– Behovet av investeringar är stort, säger Michail Volynets. Vi befarar att oron i östra Ukraina, som beror på rysk destabilisering, skrämmer bort investeringar. Vi ser redan hur jobb går förlorade.

Trots usel lönsamhet anser Michail Volynets att Ukraina behöver sina kolgruvor, och att de har en framtid.

– Ukraina är beroende av sin tunga industri, och kolet är en förutsättning för den. Dessutom skulle minskad kolproduktion öka vårt beroende av rysk olja och gas.

Vid sidan av posten som ordförande i det oberoende gruvfacket är Michail Volynets ordförande för den fackliga samorganisationen KVPU, en mindre sammanslutning vid sidan av den dominerande centralorganisationen FPU.