Fram tills nu har de fackliga representanterna i det kommunägda bolaget Nybro bostad haft rösträtt. Men facket ska inte kunna påverka politiken, till exempel när det gäller försäljningar, så nu ryker rösträtten.

Peter Nyblom jobbar med reparationer och inköp av vitvaror på det kommunala bostadsbolaget Nybro Bostad. Han sitter också i bolagets styrelse som representant för Fastighetsanställdas förbund. Hittills har han kunnat rösta i besluten. Men det är det slut med nu efter att kommunens politiska majoritet, S och M, ändrat i bolagsordningen.

–Vi blir avpolletterade och får sitta som åhörare, säger Peter Nyblom.

Det nytillträdda socialdemokratiska kommunalrådet Mikael Svanström har själv haft Peter Nybloms uppdrag fram till ganska nyligen. Han hänvisar till rekommendationer från Sverige Kommuner och Landsting, SKL. Och att det kan vara skönt att slippa fatta politiska beslut för fackets representanter.

– Jag tyckte själv det var besvärligt att förklara skillnaden i roller någon partikamrat ville att jag skulle stödja ett specifikt förslag och jag också samtidigt var ordförande för arbetarekommunen. I bolagets styrelse satt jag ju som facklig företrädare.

Den fackliga representationen regleras i aktiebolagslagen och lagen om styrelserepresentation. Huvudregeln är att fackrepresentanterna har samma status som andra i styrelsen. Men det finns en speciell skrivning om kommuner och landsting.

– De fackliga får inte vara med och påverka de politiska besluten, säger Ylva Peterson, utbildningsansvarig på PTK. Enligt henne är det ganska ovanligt att fackets representanter har rösträtt i kommunala bolag.

Men i Nybro har rösträtten för facket funnits sedan bolaget bildades, för sisådär 70 år sedan säger Christina Davidson, Centerpartiets representant i Nybro bostad. Hon var en av dem som gick emot förslaget att ta bort fackets rösträtt.

–Jag såg ingen anledning att göra något undantag.

Hennes bild är att beslutet har sin upprinnelse i en turbulent period i bolaget under hösten 2013. Det hela handlade om ett fastighetspaket, där bolagets ägare ville ha en större försäljning av ett antal lägenheter.

– Facket hade en klar uppfattning som inte föll ägarna på läppen. Om de skulle rösta med oss i oppositionen då skulle majoriteten inte få igenom sina beslut.