Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Sök

Hur tar jag mig ur maktlösheten?

För några år sen var jag med och bildade en aktiverings­grupp på ett äldreboende. Jag älskade mitt jobb och mina kamrater och anord­n­ade bingo, gympa, mysstunder, underhållning, gjorde hembesök och ledsagade till sjukhus, läkare och så vidare. Jag hade också hand om många praktikanter. Så blev jag inlagd för en oper­ation och för att hålla i gång allt hjälpte jag en medarbetare att få jobb hos oss. Den kollegan började senare anklaga mig för allt möjligt som jag aldrig gjort och fick fortsatt anställning i kommunen. Till årsskiftet slutade jag mitt jobb på grund av att ekonomin inte tillät att jag var kvar. Kollegan, däremot, har sitt jobb kvar.
Jag fick sedan komma tillbaka, men bara för att bli stjälpt en gång till av kollegan och hennes chef. Då bröt jag ihop totalt och är sjukskriven sedan april. Jag har sökt hjälp överallt, hos fack, chefer och kommunstyrelsen som har fått fem faktablad och mina protokoll. Men någon hjälp har jag inte fått. Vad ska jag göra och vart vänder jag mig?
/Ledsen medlem

SVAR: Kära ”Ledsen”. Jag kan tyvärr inte kommentera det som hänt dig eftersom du inte lämn­ar några detaljer eller fakta i berättelsen. Du skriver att du inte fått någon hjälp. Är du tydlig med vilken hjälp du önskar få från dem du vänder dig till? Det är också viktigt att vända sig till rätt instanser. Har du försökt få kontakt med någon central ombudsman hos facket? Om du förlorat ditt jobb på något sätt som bryter mot arbets­rätt och avtal kan en sådan hjälpa dig.

Livet i arbetslivet är ibland både orättvist och hårt och jag får intryck av att du just nu gräv­er ner dig i grubblerier om det som hänt dig. Ett sätt att stoppa grubbel är att tvinga sig till att tänka på annat. Du behöver få kontakt med någon erfaren person, som kan hjälpa dig med att reda ut det som hänt och vad du ska göra åt din framtida situ­ation. Försök att prata med någon hos företagshälsovården eller be din läk­are att få tala med en samtals­terapeut. Din hand­läggare hos Försäkringskassan kan också vara någon att prata med. Ge inte upp, utan ta tag i pro­blemen. Du är inte maktlös, utan behöver se nya möjlig­heter att komma vidare.