Arbetsmiljöverket har avslagit skyddsombudets begäran om ett ingripande för att förbättra städarnas villkor inom hotellkedjan Scandic.

– Jag är besviken. Jag vet inte hur jag ska gå vidare. Men kampen fortsätter, säger Juan Torres, städare och skyddsombud på Scandic Europa i Göteborg till tidningen Hotellrevyn.

I höstas införde Scandic ett nytt koncept för städningen av hotellrummen. I stället för 15 moment skulle städerskorna bara utföra fyra eller fem i de rum där gästen bor kvar, så kallade stanna-rum. På så vis skulle de hinna städa mycket fler rum än tidigare, hade arbetsgivaren räknat ut.

På en rad hotell blev städerskorna upprörda över de nya riktlinjerna. Juan Torres hävdade att den nya ordningen ledde till ökad belastning och sjukskrivningar, och i oktober gjorde han en anmälan till Arbetsmiljöverket.

Arbetsmiljöverket har gjort två inspektioner vid Scandic Europa. Vid den första konstaterade verket att personalen upplevde ökad stress, och att det kunde finnas risker för ohälsa. Scandic hävdar dock att det finns ett fungerande arbetsmiljöarbete på arbetsplatsen och pekar på kollektivavtalets bestämmelse om samrådsmöten mellan chefer och städpersonal. Arbetsmiljöverket låter sig nöja med Scandics svar.

Till Hotellrevyn säger Juan Torres att situationen i dag är bättre vid Scandic Europa. Men på andra hotell finns problemen kvar. Hotell- och restaurangfacket ska nu försöka ta fram egna uppgifter om samband mellan sjukskrivningar och hög arbetstakt för städarna, dels genom en enkätundersökning, dels med hjälp av forskare vid Arbets- och miljömedicin i Lund.