Sedan flera anställda mordhotats kräver facket en skyndsam arbetsmiljöutredning inför att Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson ska besöka akutmottagningen på Skånes universitetssjukhus i Malmö på onsdag.

Bakgrunden är det öppna protestbrev mot Åkessons planerade besök som 250 personer med anknytning till akuten publicerade i torsdags förra veckan. Efter uppropet har flera av undertecknarna hotats till livet. En av dem vågar inte längre bo kvar hemma, enligt Vårdförbundet.

I fredags begärde förbundet att Region Skåne snabbutreder vad politikerbesöket innebär för akutens personal.

– Det handlar inte om Åkessons besök utan om våra medlemmars säkerhet. Tyvärr verkar just det här partiet ha en svans som gärna kommer med dödshot, säger Mats Runsten, ordförande i Vårdförbundets Skåneavdelning, till Metro.

Jimmie Åkesson ska samma dag också besöka brandstation Centrum i Malmö och även där protesterar personalen.

27 av brandmännen säger att de kommer att köra iväg med brandbilarna.

– SD står för rasism. Jag vill inte hamna på samma bild som Åkesson. Våra bilar ska helst inte göra det heller, säger brandmannen Ulrik till dn.se.

SD-ledarens turné på svenska arbetsplatser har orsakat många ilskna protester. I Umeå stoppade en läkare ett planerat besök på universitetssjukhuset och har därefter fått motta så allvarliga hot att han varken vågar bo kvar hemma eller gå till jobbet.

Magnus Olsson, sverigedemokratiskt kommunalråd i Malmö, menar att det är en demokratisk rättighet att få genomföra arbetsplatsbesök.

– Det är vår rättighet att komma och träffa personal och låta den berätta om sin vardag, sade han till Sydsvenskan i helgen.

Sjukhusledningen planerar inte att ställa in besöket eftersom partiet har rätt att besöka sjukhuset, enligt Anna-Lena Boive, pressansvarig vid Skånes universitetssjukhus.

– Vi är en politiskt styrd organisation och SD sitter i riksdagen och i regionfullmäktige, säger Boive och berättar att man haft besök från flera andra partier, dock utan den stora uppmärksamhet som SD:s planerade besök nu rönt.

Om sjukhusledningen däremot skulle göra bedömningen att patientsäkerheten hotas till följd av besöket kan den besluta att ställa in mötet.

Frågor om säkerheten för de anställda som hotats efter sina protester hänvisar Boive till polisen och Säpo.

Sjukhusledningen kan, om den vill, besluta att ställa in besöket.

– Varken sjukhus eller skolor är allmänna platser och en rektor eller en sjukhuschef har rätt att bestämma vilka som ska komma in där, förklarar Ann-Sofi Agnevik, förbundsjurist vid Sveriges Kommuner och Landsting.

Men vill man från ett sjukhus eller en skolas sida porta ett speciellt politiskt parti ska detsamma gälla alla partier, anser hon och refererar till landstinget i Kronoberg som har riktlinjer där de sagt att de välkomnar förtroendevalda. Då ska alla partier vara välkomna och det går inte att ångra sig i efterhand för att någon tycker fel.

Samtidigt är det viktigt att besök på sjukhus sker med respekt för patienterna:

– Ja, att till exempel inte ha ett möte inne hos svårt sjuka patienter där det råder sekretess. Det har väldigt stor betydelse hur man gör det här, säger Ann-Sofi Agnevik.

– De som har tagit emot de här hoten mår ju inte bra. Det här är ett sätt att tysta dem som protesterar, säger en av de läkare vid akuten i Malmö som skrivit under uppropet och som med anledning av hoten nu vill vara anonym.

Visst var de beredda på mothugg på sin debattartikel, säger han, men inte så grovt.

– Själva dödshotet var vi inte fullt beredda på, vi hade väntat oss en resonabel respons.

Han anser att det är viktigt att poängtera att Jimmie Åkesson har rätt att besöka sjukhuset, men om han uttalar sig rasistiskt, kränker personalen eller patienter med rasistiska uttalanden på något sätt, så ska han avvisas från sjukhusområdet.

Sverigedemokraterna har inga planer på att ställa in onsdagens besök. Partiledare Jimmie Åkessons pressekreterare Linus Bylund är nöjd med det tydliga beskedet från sjukhuset att de är välkomna att besöka akuten.

Hoten mot sjukhuspersonalen tar han avstånd från.

– Det här är anonyma personer, det är inte ens sannolikt att de är sverigedemokrater, säger han.

– Jag tycker att det är hemskt med våld och hot. Jag önskar att jag visste vilka de här människorna är och att de grips och lagförs.