Arbetet, vecka 14: IF Metall, Kommunal och Livs. Fackförbund, ­hemtjänsten och bageri.

Och stress. Även här på redaktionen. Vår granne hotellet bygger nytt, rev en vägg och klippte raskt av tidningens internetkabel. Det är inte lätt att leverera sidor till ett tryckeri utan internet. Det var länge sedan vi faxade sidor och sände bilder med bil. Stämningen blev lätt stressig under de två dagar vi försökte jobba tekniklöst.

Stressigt är det också när tekniken sviker på ett bageri. Johanna Wreder har besökt Polarbröd i Älvsbyn. När det blir stopp där far degarna illa och personalen får kuta runt och försöka rädda dem från att jäsa sönder.

Hemtjänsten – där har någon bestämt att det bästa måste vara att jaga livet ur de anställda och tvinga dem att stressa sig fram genom besöken.

Jag föreställer mig att de som väljer att jobba inom hemtjänsten tycker om männi­skor. De gillar äldre människor, att prata lite, visa respekt för erfarenheten och känna nyttan i sitt jobb.

Några av dem som skötte om min mamma under hennes sista år (eller skötte om – morsan tillät dem bara att diska …) kom och tog adjö när mamma somnat in. För att de tyckte så mycket om henne.

Hur blir det om man valt sitt jobb utifrån en omtanke om andra och sedan ska styras i jetfart genom tillvaron av en datoriserad stämpelklocka?

Anna Fredriksson har hängt med på ett hemtjänstbesök hos Hildegard, 94 år. Lena Nyberg måste knappa in ankomsttid och avgångstid på en handdator tre meter framför dörren. Hon har inga kafferaster och ingen slacktid under sin arbetsdag.

Tommy Öberg har jobbat som arbetsmarknadsreporter i 30 år. Ofta har han fascinerats av IF Metalls styrka.

I veckans Arbetet går han igenom alla dessa talanger som producerats i förbundet och sedan levererats till topposter inom politiken, statliga verk och även – som vi ju väl vet – till LO-toppen.

Missa inte den analysen!