Amloh

Sofia Amloh, en av kvinnorna på Arbetets lista över kvinnor på väg fram i facket, blir ny ersättare i förbundsstyrelsen om IF Metalls kongress följer valberedningens förslag.

 

Det blir rekordstor kvinnorepresentation på beslutande poster i IF Metall efter kongressen. 36 procent av de förtroendevalda i de beslutande organen kommer att vara kvinnor – jämfört med 22 procent av medlemmarna.

Därmed är beslutet från kongressen 2011 uppfyllt med råge – om nu ombuden på kongressen den 16–19 maj röstar in valberedningens kandidater. Förra kongressen beslöt att minst 30 procent av dem som väljs till beslutande organ ska vara kvinnor.

– Målet 30 procent är satt utifrån forskning. Där går gränsen för att en underrepresenterad grupp ska få möjlighet att göra sig hörd. Kongressbeslutet har varit ledstjärnan för vårt arbete, berättar Anna Jensen, valberedningens ordförande.

Däremot blir det ingen föryngring. Medelåldern bland de förtroendevalda ligger kvar på 47 år.

– Men vi tittar också på nästa kongress 2017. Då är målet både en föryngring och jämnare könsfördelning. Av ersättarna i förbundsstyrelsen är sex kvinnor och sju män och medelåldern är säkert en bra bit under 47 år. Om man utgår från att några ersättare blir ordinarie så kommer vi att få se en föryngring i förbundsstyrelsen, berättar Anna Jensen.

Det blir ett nytt namn i IF Metall-toppen. Marie Nilsson blir ny vice förbundsordförande. Posten har varit vakant sedan Anders Ferbe efterträdde Stefan Löfven som ordförande. Förbundssekreteraren Monika Theodorsson och avtalssekreteraren Veli-Pekka Säikkälä sitter kvar i den högsta ledningen.

Sofia Amloh, 27, stålverksarbetare i Oxelösund, är nominerad som ny ersättare i förbundsstyrelsen. Om hon väljs in blir hon yngst i styrelsen.

– Det är fantastiskt roligt att jag är nominerad. Jag är jätteglad, säger hon.

Däremot tycker hon att IF Metall har en hel del kvar att göra för att bli ett jämställt förbund.

– Vi uppnår ett kvantitativt mål med andelen kvinnor i beslutande organ, men vi uppnår inte kvalitativ jämställdhet. Det är fortfarande männen som sitter på de tyngsta uppdragen.

Som ersättare i förbundsstyrelsen blir hon kallad när en ordinarie ledamot är borta. Om det inträffar får hon chansen att driva sina hjärtefrågor på förbundsnivå: att rekrytera, medlemsvårda, stärka de förtroendevalda och se till att det finns förtroendevalda på fler arbetsplatser.

En förklaring till att hon är yngst i förbundsstyrelsen är helt enkelt att det inte finns så många ungdomar kvar i verkstadsindustrin. Många åkte ut under och efter finanskrisen 2008–2009.

– Det var inte så många under 30 i förbundsstyrelsen, så att visst finns det mer att jobba med när det gäller representationen.