olleludvigssonEtt svek mot Europas löntagare. Det kallar Olle Ludvigsson, EU-parlamentariker (S), EU-kommissionens beslut att strunta i en ny arbetsmiljöstrategi.
– Jag blev så förbannad när jag hörde det här. Det är helt uppåt väggarna, säger han.

Som Arbetet berättade i går har EU-kommissionen beslutat att det inte blir någon ny EU-strategi för arbetsmiljö, trots att den förra löpte ut redan 2012 och att parlamentet vid två tillfällen uppmanat kommissionen att ta fram en ny. Det upprör både facket och Socialdemokraterna i parlamentet.

– Vi ser ju varje dag hur många som blir arbetsskadade och hur få arbetare det är som orkar och kan jobb fram till pensionsålder. EU-strategin ledde fram till nationella handlingsplaner som faktiskt gjorde skillnad och då är det här beslutet helt galet. Kommissionen måste tänka om, säger Olle Ludvigsson, som sitter i EU-parlamentets utskott för sysselsättning och sociala frågor.

Han konstaterar att beslutet ligger i samma linje som de regelförenklingar EU tidigare beslutat om och som undantar företag med mindre än 250 anställda från en stor del av arbetsmiljölagstiftningen.

– Det sker en nedmontering av reglerna kring arbetsmiljön. Det är ett svek mot Europas löntagare.

Beslutet rimmar också illa med EU:s målsättningar att öka sysselsättningen, få fler i arbete och att få människor att arbeta längre upp i åldrarna, konstaterar han.

– Det här är helt fel väg att gå. Jag fattar inte hur Kommissionen tänkt, om de tänkt över huvud taget. De måste ut i verkligheten så att de får se hur det går till där ute.

De fackliga organisationerna i Europa planerar nu protester mot beslutet, som meddelades i går. I dag hålls en stor facklig demonstration i Bryssel, och där kommer frågan att lyftas fram. Facken kommer också att bojkotta en stor trepartskonferens som kommissionen håller i Bryssel i slutet av april.

 

Läs också:

Facken rasar när EU struntar i arbetsmiljön