Argentinska lärare strejkade i 17 dagar innan det nya avtalet slöts. Foto: Victor R Caivano

Den argentinska arbetsmarknaden är i högspänningsläge. Löneavtal på drygt 25 procent och en inflation på ungefär samma nivå. Samtidigt avslöjas korruptionsskandaler – och proteststormar bryter ut.

Så blev det klart. Efter 17 dagars konflikt slöts ett nytt avtal som ger lärarna i Buenos Aires en löneökning på 28,7 procent. Men snart är det dags för ett nytt råkurr på arbetsmarknaden.

– Kollektivtrafiken kommer att vara helt paralyserad den 10 april, säger Omar Maturano, järnvägsfackets ordförande, till tidningen Buenos Aires Herald.

Förbundet ingår i centralorganisationen CGT som utlyst en 24 timmar lång generalstrejk för anställda inom transport och offentlig sektor. Syftet är att få till lönehöjningar kring 30 procent.

Fantasisummor, med svenska mått. Men i Argentina räcker det inte ens till reallöneförbättringar. Löneökningarna är lägre än inflationen, enligt Wall Street Journal.

De officiella inflationssiffrorna ligger endast kring 13 procent, men den amerikanska affärstidningen hänvisar till ekonomer som hävdar att de verkliga prisökningarna snarare ligger strax under 30 procent.

Landet har sedan lång tid haft svåra problem att hantera sin ekonomi och valutan, peson, har rasat i värde. Investerare har klagat på en oförutsägbar ekonomisk politik, och från finansiella institutioner har kritik riktats mot de många subventionsprogrammen, av bland annat gas och vatten.

När den argentinska ekonomin kraschade år 2000 infördes ett lapptäcke av subventioner. Men de har gjort det svårt för företagen inom energisektorn att få ut någon vinst och de har därför inte velat göra nya investeringar.

Landet har därför den senaste tiden lanserat stora ekonomiska reformer, bland annat en devalvering. Regeringen ska också se över de statliga subventionerna, vilket befaras leda till stora prishöjningar – som i sin tur eldar på inflationen.

Presidenten Cristina Kirchner har vädjat till de fackliga organisationerna att vara återhållsamma med lönekraven, men hennes vädjan kommer i en tid då förtroendet för regeringen är skadeskjutet.

En grävande journalist, Jorge Lanata, avslöjade nyligen en rad korruptionsskandaler som kastar en skugga över den sittande presidenten, uppger The Guardian.

Enligt Jorge Lanata har hon fört ut miljontals dollar ur landet med sitt privata jetplan samt fått stora pengar via guldkantade avtal som slutits med byggföretag från hennes hemprovins Santa Fe.

När presidenten lämnar sitt ämbete kommer hon att vara 700 miljoner dollar rikare än då hennes företrädare och make Nestor Kirchner tillträdde.

Samtidigt är korruptionen i Argentina omfattande och många politiker har avslöjats med händerna i företagens syltburkar.

Även inom myndigheterna är korruptionen utbredd. Enligt The Guardian har två tredjedelar av poliserna i landet någon gång tagit emot pengar från en organiserad brottslighet. Missnöjet har blivit så stort att medborgare allt oftare tar lagen i egna händer.
Buenos Aires Herald skriver om tre allvarliga incidenter förra helgen, där rånare och tjuvar misshandlades allvarligt. I ett av fallen avled den misstänkta tjuven.