Triakel_1418”Tusen tankar”, som Triakel hämtade från Thyra Karlsson (1912-2001), fanns med på gruppens debutalbum (utgivet 1998). Visan återkommer när Triakel nu hyllar traditionsbärerskan från Jämtland med hela sitt nya album. Samtliga fjorton visor + en har hämtats från henne, som fick dem från sin pappa. Fast innan dess hade de nog sjungits av många stämband och förändrats lite från mun till mun, både texter och melodier. Olika sorters visor: skillingtryck, barnvisor, sånglekar, skolsånger, andliga sånger och någon schlager. Thyra Karlsson sjöng dem till cittra, medan Triakel har sin egen folkmusikaliska sättning: sång, fiol(er) och tramporgel. Resultat (i bägge fallen): musik i en brytningstid, landsbygd möter stad och vistraditionen förnyas. Emma Härdelin sjunger som hon brukar: berättande och betraktande, lite på avstånd. Men ibland är det som om hon blir så gripen att hon inte kan låta bli att stiga in i texten. Häftigt att höra! I ett femtonde, extra spår sjunger och spelar Thyra själv.

Bengt Eriksson

Veckans CD

 Thyra

Artist: Triakel
Skivmärke: Triakel/Westpark

Nya albumet Thyra med gruppen Triakel finns på Spotify.

Också Triakels debutalbum från 1998 med en tidigare version av ”Tusen tankar” finns på Spotify, om ni vill jämföra.

Triakel har tidigare hyllat Ulrika Lindholm, en annan jämtländsk sångerska. Även detta album, Ulrikas minne – Visor från Frostviken, finns på Spotify.

Det gjordes dokumentära inspelningar med Thyra Karlsson men det hon själv ville göra – en egen skiva – blev det aldrig under hennes livstid. Efter Thyras död sammanställdes en idag svåråtkomlig CD med arkivinspelningar. Om ni vill höra lite mer av Thyra Karlsson så har jag letat upp enstaka spår från olika samlingsalbum och satt ihop en Spotifylista. Här finns även några exempel på andra – än Triakel alltså – som tolkat visor efter Thyra Karlsson.

Se och hör en promovideo med ”Sparvens visa” från Triakels nya album Thyra. Finns på YouTube.

Se och hör – också på YouTube – en tidigare live-inspelning (från 2007) där Triakel framför visan ”Tusen Tankar” efter Thyra Karlsson.

Amerikanska Kronos Quartet, som ju gärna hämtar stycken/låtar till sin repertoar från olika håll, blev så förtjusta i ”Tusen tankar” att de beslöt att stråkkvartetten skulle spela den vackra melodin. En bildsatt live-inspelning finns på YouTube.

Inte så vanligt att Sveriges Radios Kulturnytt tar upp nya folkmusikskivor men Berit Nygren gjorde en både positiv och småkritisk recension av Triakels nya album Thyra. Med korta ljudexempel jämförs Thyra Karlssons respektive Emma Härdelins framförande av samma visa. Länk till recensionen.