Martin Klepke webbledartopp

I dag föll domen mot de nazister som angrep en demonstration i Kärrtorp strax före jul.

Domen är tydlig, framför allt i sin skildring av händelseförloppet, att en fredlig demonstration angreps av nazister som utövade våld. För detta döms sju nazister i dag enligt gällande svensk lag, alltså precis vad man kan kräva i en fungerande rättsstat.

Men domen riktar åter blickarna mot medias behandling där både etermedia och flera tidningar hade betydande svårigheter att skildra förloppet som det angrepp det var.

Naturligtvis kan en del av dessa felaktiga påståenden från media härröra från en ryggmärgsreflex hos journalister att inte döma någon alltför snabbt och hellre försöka balansera på något slags ”objektivitet” än att se till det faktiska skeendet.

Tyvärr är det dock mer troligt att försiktigheten och därmed otydligheten förstärktes av det faktum att det var just nazister som gick till angrepp.

Var och en kan ju göra tankeexperimentet hur skriverierna skulle ha utformats om det hade varit en annan grupp i samhället som gjorde en liknande attack, en grupp som inte framkallat så mycket nervositet som just nazister, i en attack som inte hade politiska motiv.

Men än värre är den bild som fortfarande odlas på liberala och konservativa ledarsidor, där man krampaktigt håller fast vid viljan att brännmärka vänstern som lika goda kålsupare. En fredlig demonstration med familjer och barnvagnar är fortfarande i dessa ledarskribenters ögon detsamma som vänsterextremister.

Hur långt bort från grundläggande demokratiska värderingar ligger inte dessa påståenden?

Hur långt bort från att försvara vår lagstadgade demonstrationsfrihet kan ledarsidorna på stora borgerliga dagstidningar röra sig utan att inse att de själva gör sig till språkrör för politiskt våld?

Så starkt är aversionen mot vänsteråsikter även bland vår vanliga politiska borgerlighet att dessa skribenter in i det sista biter sig fast vid mantrat att ”vänstern också slåss”.

Domen visar också på nödvändigheten att polis och rättsväsende lägger mer kraft på att försvara demokratiska värden.

En av de åtalade har i två års tid varit föremål för en utredning om våld mot en vänsterpolitiker i Ludvika som fick en flaska krossad mot sitt huvud.

I dag har åtalet lagts ned som ett resultat av att så lång tid förflutit sedan händelsen att vittnen inte längre kan ge en säker bild av händelseförloppet.

Det är naturligtvis oacceptabelt.

Förhoppningsvis fungerar dagens dom som en rejäl väckarklocka, både för rättsutövande myndigheter och för många journalister.

 

Domarna: Tre får fängelse efter Kärrtorpsattacken

Läs också Arbetets Sandra Lund, som var på plats i antirasistdemonstrationen:

De vill att vi ska dö