HadenTriplets_1417Amerikanske jazzbasisten Charlie Haden har trillingdöttrar: Petra, Rachel och Tanya. Alla sjunger (och de spelar också instrument, som fiol och gitarr). Och som de sjunger! Tillsammans och bredvid varann, i stämmor så att rösterna blir fler än tre, ibland höjer sig en soloröst. På sitt gemensamma debutalbum (förut har de både gjort egna skivor och med olika grupper) ställde de sig runt en enda mikrofon och började sjunga ihop, som det mest naturliga, som om de aldrig gjort annat, så nära som det väl bara går att sjunga med sina närmsta, dem man vuxit upp med. The Haden Triplets sjunger rätt ur den amerikanska traditionen, de flesta sångerna kommer från legender som Carter Family, Louvin Brothers och Bill Monroe, country och folksång på samma gång. De lärde sig sångerna som pyttesmå, när de besökte pappas familj som drev en radiostation i Missouri. Ry Cooder har producerat, riktigt tufft och han spelar mustig gitarr också. Perfekt balans till trillingsystrarnas fina sång.

Bengt Eriksson

Veckans CD

The Haden Triplets

Artister: The Haden Triplets
Skivmärke: Third Man Records

Debutalbumet med The Haden Triplets finns på Spotify.

Hela Charlie Haden Family (inklusive trillingssystrarna och deras bror Josh Haden, som också sjunger) samt några vänner har tidigare gjort albumet Rambling Boy med liknande amerikanska sånger. Även detta finns på Spotify.
Petra Haden har dessutom gjort några egenartade soloalbum med sin röst som enda instrument. Bl a Petra Goes To The Movies, där hon återskapar instrumentala musikteman från filmer som Taxi Driver och Stålmannen. Lyssna på Spotify. Nämnda album har tidigare varit ”Veckans CD”. Länk till den presentationen.

Se och hör en promotionvideo för debutalbumet med The Haden Triplets. Observera var inspelningen gjordes, rätt upp och ner i en av systrarnas vardagsrum. Många av de bästa skivorna görs numera i hemma hos-miljö. Finns på YouTube.
Se och hör The Haden Triplets sjunga låten “Single Girl, Married Girl” från debutalbumet tillsammans med bl a Ry Cooder på amerikansk TV. Också på YouTube.
Se och hör The Haden Triplets i ett klipp från en konsert i Austin, Texas där de presenterar och sjunger ”Memories of Mother and Dad”, en annan låt från debutalbumet. På YouTube.
Och här – också på YouTube – kan man se och höra dem sjunga ”Voice From On High”, även den från debuten.

Jag letade reda på original- och några andra äldre inspelningar av samma låtar som på debutalbumet med The Haden Triplets och satte ihop en Spotify-lista. Lyssna, jämför och hör att trillingsystrarna Haden sjunger som traditionsbärare: i traditionen men genom sig själva.