Intresset för arbetsmiljö bland chefer och skyddsombud är stort. Förra året ökade antalet personer som utbildade sig hos Prevent med hela 15 procent. Störst var intresset för den grundläggande utbildningen Bättre arbetsmiljö – BAM.

– Vi har ju sett under en tid att många företag förstår vikten av en god arbetsmiljö. De inser att det är av grunderna för att kunna bedriva en effektiv och framgångsrik verksamhet på både kort och längre sikt, säger Maria Schönefeld, vd för Prevent.

Hon påpekar att en bra arbetsmiljö är en konkurrensfaktor och en nödvändighet om man vill locka och kunna behålla personal.

– Den som mår bra presterar också bra, det är ganska enkelt egentligen, och där är arbetsmiljön avgörande.

Närmare 6 000 personer, främst chefer och skyddsombud, gick Prevents öppna och företagsanpassade utbildningar förra året. Den helt klart dominerande utbildningen är Bättre arbetsmiljö – BAM, som lär ut grundläggande arbetsmiljö.

Stort intresse har det även varit för Prevents webbutbildningar som ofta är branschanpassade. Ett exempel är Bättre Vardag för hotell och restaurang, som hittills lockat 18 000 användare och där 6 300 av branschens runt 100 000 anställda har godkänts i slutprovet.

Prevent har LO, Svenskt Näringsliv och PTK som huvudmän. Organisationens främsta uppgift är att förmedla kunskap kring arbetsmiljöfrågor och utveckla metoder som ska fungera som ett stöd för enskilda arbetsplatser i det löpande arbetsmiljöarbetet.