Diskussioner, grupparbeten, kanske lite korvstoppning … Therese Johansson lär sig arbetsrätt på Runö folkhögskola. Foto: Claudio Bresciani

 

Varför får arbetare mindre vidareutbildning än akademiker och tjänstemän? Hur går man vidare som städare eller butiksanställd? Och vad händer egentligen på Runö folkhögskola? Arbetet fördjupar sig i kompetensutvecklingens frågor.

 

Minst fortbildning i LO-jobb – och mindre blir det

Anställda i LO-yrken är de som får minst vidareutbildning – och allt mindre blir det.

 

Så här kan du gå vidare

Även om LO-yrken allmänt sett erbjuds mindre vidareutbildning än akademiker och tjänstemän så finns det vägar vidare. Arbetet ger tips för dig som är undersköterska, byggnadsarbetare, butiksanställd , industriarbetare eller städare.

 

Här finns fackkunskap

Fem intensiva kursdagar, men också kvällar med snack över en öl och kanske ett dopp i bubbelpoolen. Kursen Arbetsrätt 2 checkar in på LO:s folkhögskola Runö.

 

Karriär, fast ändå inte

Att utbilda sig och gå vidare i facket är en möjlighet – fast karriärväg vill facket inte riktigt kalla det. Vill man göra karriär har man kanske fel drivkrafter.

 

Kompetensutvecklas ni?

Arbetet frågade åtta fackförbundsföreträdare om deras medlemmar får vidareutbildning. ”När det är bra tider hinner man inte och när det är dåliga har man inte råd,” svarar en av dem.

 

Värdefullt lära på plats

Arbetsplatslärande är bra för både den anställde och för arbetsplatsen, säger Gunhild Wallin, som skrivit en bok om detta.

 

Nu blir arbetet hållbart

IF Metall vill ha fungerande organisationer och kontinuerlig vidareutbildning – hållbart arbete, helt enkelt.