Osynliga jobb. Anders åkte härifrån efter tre veckor. Han har svårt att försvara sig mot svepande beskyllningar. Han vill ha konkreta exempel på när han uppträtt hotfullt eller sagt kränkande saker. 
Foto: Fredrik Sandberg

 

Fas 3-anordnaren Osynliga jobb i Stockholm »förmedlar tusentals jobb«, enligt sin egen hemsida. Ändå har ingen av femton fas 3-deltagare fått jobb. Däremot har en sparkats ut – och fått sin ersättning indragen av Arbetsförmedlingen.

– Det är klart att ingen har fått jobb. Osynliga jobb har inga kontakter. Även om de hade det skulle de inte skicka ut folk i jobb. Det är det dummaste de kan göra. De förlorar 5 000 kronor i månaden om någon slutar, säger Anders.

Det var han som åkte ut. Det gick undan, särskilt som han har valsat runt i fas 3-svängen i ett par år hos olika anordnare utan att något liknande har hänt.

Det tog tre veckor. Sedan ringde hans handläggare och kallade honom till ett möte på Arbetsförmedlingen Globen. Samtalet varade i en halv minut. När han ville veta vad det gällde blev svaret:

– Det får du reda på då.

På Arbetsförmedlingen väntade inte bara hans handläggare. Där satt också sektionschefen Lotta Slagfeldt och Johan Broshammar, chef och delägare i Osynliga jobb. Det var tre mot en när Anders fick beskedet att han åker ut från Osynliga jobb, stängs av från fas 3 och därmed blir utan ersättning i minst ett par månader.

– Jag blev chockad.

Historien bakom låter trivial när han berättar. En annan fas 3-deltagare vurmar för teater och körde en dramadag. Det började med att alla skulle sätta sig på golvet och rita av sina händer. Anders tyckte att det blev för mycket av vuxendagis och vägrade.

Han tror att orsaken i själva verket är måndagsmötet tidigare samma vecka. Sex fas 3-deltagare deltog. Chefen Johan Broshammar skulle ha varit med, men den dagen var han sjuk.

Deltagarna luftade sin kritik mot Osynliga jobb. Det utlovade nätverket med jobbskapande kontakter syntes inte till. Handlingsplaner med tydliga mål efterlystes. Indelningen i två grupper skapade en känsla av ”utanförskap och särbehandling” i en grupp. Och så vidare.

Allt skrevs ner i korrekt ton i ett protokoll med slutklämmen att deltagarna ser fram mot ”ett konstruktivt möte” med ledningen. Anders var nyast i gruppen, sa minst på mötet och skrev inte protokollet.

En vecka senare stängde Arbetsförmedlingen av honom med motiveringen: ”Deltar ej i aktiviteter, upplevs hotfull, uttrycker kränkande ord till deltagarna, anordnare upplever en stor oro hos deltagarna.”

Lotta Slagfeldt är sektionschef på Arbetsförmedlingen Globen.

– Vi har fått information om att han har uppträtt på ett sätt som gör att man är rädd för honom. Andra deltagare och anordnarna är oroliga för vad som ska hända, säger hon.

Information från vem?

– Det kan jag inte säga till dig.

Någon annan är anordnaren själv?

– Det svarar jag inte på.

Osynliga jobb startade så sent som i oktober. Lotta Slagfeldt har inte varit där. Ingen annan från Arbetsförmedlingen Globen heller, så vitt hon känner till.

Anordnarens ord stod mot deltagarens. Arbetsförmedlingens beslut går på anordnarens linje.

Mona Broshammar, delägare i Osynliga jobb, vill inte prata med Arbetet – inte ens om Anders skriver en fullmakt som undanröjer sekretessen. Hon vill inte heller svara på frågor om Osynliga jobb. Hon sätter punkt med ett e-brev:

”Jag uppfattade att du ville göra en intervju om vår verksamhet i sin helhet, men frågorna fokuserar enbart på sysselsättningsfasen. Vi hänvisar dig därför vidare till Arbetsförmedlingen.”

Anders heter något annat i verkligheten. Han har begärt att Arbetsförmedlingen ska ompröva beslutet.

Åter­kallelse

Arbetsför­med­lingen kan besluta om återkallelse av placering i fas 3. Det betyder att en arbetslös åker ur fas 3 och blir utan ersättning i nio veckor. Tiden kan förlängas med en dag i taget, till exempel om den arbetslösa inte kommer till möten eller inte rättar sig efter sin förmedlares föreskrifter.

Det är Arbetsförmedlingen, inte fas 3-anordnaren, som fattar beslutet. Arbetsförmedlingen Globen tog 37 beslut om återkallelser under 2013.