Littfest i Umeå har genom åren vuxit till en perfekt mix av litterära legender, obskyra experiment och, som ett oundgängligt tredje stödjeben, politisk medvetenhet. Den tredagars festivalen i Folkets hus och runtom på stan var så fullsatt att många som ville inte kom in. Men de som gjorde det kunde vandra runt i godan ro bland böcker, bokvänner, bokförlag eller välja att slinka in på uppläsningar, föreläsningar och seminarier som alla, oavsett kändisfaktor, delade samma angelägenhet.

En annan aspekt av Littfest-receptet är mötet mellan det lokala och det globala, nånting som ju Umeå alltid är specialist på. Så att ett seminarium om hur den ursprungliga planen för EU var att inrymma även Afrika (som råvaruleverantör och som marknad) inte bara hade historiskt intresse, utan även delade beröringspunkter med pågående imperialism, till exempel gruvprojekteringen i norra Sverige, och med de moraliska frågor som driver hedersgäster som Nawal el-Sadawi, Sofi Oksanen och Kerstin Ekman.

Radikalt, i bemärkelsen ”att gå till roten”, det är så det känns på Littfest.

Höjdpunkten, jämte den häpnadsväckande workshopen i revolutionär origami, var för mig ändå mötet med de samiska aktivisterna: gamla kämpar från motståndet mot utbyggnaden av norska Altaälven och dagens rörelse mot gruvbrytningen i Gállok, dessutom i samspråk med representanter från andra urbefolkningar.

”Våra liv är inte till salu”; Jenny Laiti från Suohpanterror och konstnären Anders Sunna i samtal på Littfest i Umeå

Konflikterna handlar i grunden om omöjligheten för olika sätt att leva att tillåtas samexistera, därför att exploateringen har överhanden i alla instanser.

Men det fanns även en annan infallsvinkel, mer subtil, som handlar om att motstånd kräver samarbete. Jenny Laiti och andra vittnade om att det som gör den pågående Gállok-kampen möjlig är dels konsten, dels samarbetet med aktivister utifrån. Att ensam kämpa för sina rättigheter är mycket svårt. Men konsten ger möjlighet både att formulera motståndet och att tydligt förklara det för andra. Den förstärker och belyser aktioner och kampanjer, i synnerhet i form av affischer och andra grafiska verk. Den gör kampen verkligare, liksom stödet från andra, på plats eller på avstånd.

Och nånting liknande kan utsträckas till hela Littfest. Samspelet mellan ordkonst, engagemang och analys sprider både stjärnglans och självförtroende till alla inblandade.