– Det är inga problem att vara man i Feministiskt initiativ. Jag tänker väldigt sällan på det. Andra däremot tänker extremt jävla mycket på det, säger Fredrik Öster, som är kommunpolitiker i Simrishamn. Foto: Ola Torkelsson

POLITIKENS GROVARBETARE. Feministiskt initiativ är det yngsta och minsta partiet i vår ­serie. Simrishamn är den enda kommun där partiet är ­representerat. Arbetet har träffat två gräsrotspolitiker. Båda är entusiastiska efter en mandatperiod – och tror på stora framgångar för Feministiskt initiativ i årets val.

Fredrik Öster är medlem i Feministiskt initiativ i Simrishamn. Han sitter i barn- och ungdomsnämnden och han är ersättare i kommunfullmäktige.

–  Jag föll för Feministiskt initiativs syn på vad en människa är och på alla människors roll. Egentligen är alla ord utslitna, men för mig handlar det om en större och tydligare respekt för kollektivet och individen.

Tioåriga Lucinda har också spelat stor roll för hans ställningstagande. Med dottern har han upptäckt andra och orättvisa strukturer i samhället. Redan på dagis såg han uppdelningen mellan flickor och pojkar. Det är en stor utmaning att förklara för henne att alla har lika rättigheter.

För fem år sedan flyttade Fredrik Öster med sin familj till Östra Hoby – en liten by sydväst om Simrishamn i Skåne. De köpte den gamla lanthandeln och öppnade Lulas espressobar för att servera kaffe och glass till sommargästerna på Österlen. I fiket säljer de också makrill och bläckfisk på burk, importerad från Portugal.

Det var en slump att de bosatte sig där. Hans fru arbetar med film och filmfestivaler, och vid ett tillfälle skulle de köra sponsorbilar till en filmfestival. Mest för skojs skull tog de vägen över Österlen – och där fanns Östra Hoby. När de väl flyttat dit skulle de testa under ett år.

– Vi hamnade i ett sammanhang, vi träffade människor och kom med i byalaget. Och blev kvar, säger han.

Fredrik Öster sitter och jobbar i det vinterstängda kaféet. På väggen hänger en affisch från OS i Mexiko 1968. Han spelar soulmusik på låg volym och svarar eftertänksamt på frågorna.

Inför valet 2010 bestämde han och hans fru sig för att ta reda vilket parti de skulle rösta på. De hittade Feministiskt initiativ – och gick med. Innan dess hade han inte ägnat sig åt politik, förutom under uppväxten i Skellefte­hamn. Då var hans mamma aktiv i Folkets hus och brottarföreningen, och han själv var med i SSU.

– Mycket är litteraturens fel. I 13-årsåldern började jag läsa enorma mängder.

Han har influerats av moderna sociologer som Anthony Giddens och Pierre Bourdieu. Och poesin har haft stor betydelse: Kristina Lugn gör honom knäsvag.

När paret gick med i Feministiskt initiativ kryssade de i rutan ”dela ut valsedlar”. Kort därefter ringde Gudrun Schyman.

– Sen var det kört. Det är en lockelse att få jobba med en så engagerad politiker. Hon saknar helt cynism och det är en sporre att hon orkar hålla på, säger Fredrik Öster.

Det gick bra för FI i kommunvalet i Sim­rishamn – fyra mandat i kommunfullmäktige.

– För mig är det många små klossar som byggts ihop. Det är skithäftigt att vara med i FI. Jag är glad och stolt att jag orkar.

Fredrik Öster berättar att Feministiskt initiativ arbetar mycket med medborgarinflytande och dialog i Simrishamn. I barn- och ungdomsnämnden driver han själv att alla byar i kommunen ska få behålla sin särart, och att de ska få ha kvar sina skolor.

Fredrik Öster säger att FI inte är ett omstörtande eller revolutionärt parti. Målet är att föra in en ny dimension – feminismen – i samhällets alla delar.

– Min politiska vision handlar om att vi ska utmana föreställningen om vad ett jämställt land och en jämställd kommun är. Sverige borde vara bäst på jämställdhet i praktiken – inte bara duktigt på att skapa garantier och policydokument.

På hyllorna i kaféet står små glasflaskor med skruvkork.

Fredrik Öster försörjer sig som dryckestillverkare. Drycken är kolsyrad och har fruktsmak. Han kallar den en alkoholfri vuxendryck. Tillverkningen sker i Sverige. Och det går fint, enligt honom – om inte man inte har krav på att bli stenrik.

– I läskföretaget sköter jag det mesta själv. Jag är administratör, försäljare, produktutvecklare och produktionschef.fredrikostertreviktiga

I Feministiskt initiativ är han en av få män. Det ser han inga problem med, och han tänker sällan på det.

– Men andra tänker extremt jävla mycket på det.

När politiker i de andra partierna i kommunen är lite berusade kommer frågorna. De undrar om hans fru rakar sig under armarna, om han håller upp dörren för kvinnor. Och de vill veta vem som bjuder upp när Fredrik Öster och hans fru dansar.

Ofta svarar han med en motfråga, men han säger också:

– Jag avsäger mig inte min roll som man för att jag är med i FI. Och jag håller upp dörren för alla som behöver det.

– Och egentligen finns det större plats i FI. Partiet innehåller så många tankar om genus. Åsikter utmanas och det blir dynamiskt. Man måste omvärdera sina uppfattningar hela tiden.

Ofta hör han också invändningar som går ut på att han borde sluta tjata – Sverige är ju ändå ganska jämställt. Då brukar Fredrik Öster ta fram Lathund om jämställdhet, en skrift från SCB, och fråga: Vad vill du veta om löneskillnader, föräldraskap eller obetalt arbete i hemmet?

– För mig är jämställdhet inte bara en genusfråga. Det handlar om lika villkor för alla slags människor. Mycket är begränsande i dag – både för män och kvinnor.

Inte så långt från Östra Hoby ligger Hammenhög, och där bor Camilla Backman. Hon är också inflyttad och ny som kommunpolitiker för FI. Hon sitter i kultur- och fritidsnämnden och är ersättare i kommunfullmäktige.

Hon och hennes familj bodde tidigare i Stockholmsförorten Rågsved. De flyttade för att skolan var så dålig. Och hon tillägger:

– Och så var det ju det klassiska. Vi ville förverkliga oss själva som konstnärer på Österlen.

När hon var 16 gick hon med i Muf för hon trodde att de coola killarna fanns bland ungmoderaterna. Så var det inte. Senare skulle det visa sig att de fanns på en konstutbildning i Göteborg.

– På konstskolan vaknade jag poli­tiskt och blev feminist. Jag såg vem som har makt, rikedom och kan forma sitt liv. Jag blev så jävla förbannad – och det är en stark drivkraft.

Hon har varit med i Feministiskt initiativ sedan det bildades i Hammenhög. För henne är målet ett samhälle byggt på mänskliga rättigheter, och hon tycker att feminismen är ett bra verktyg för att nå dit.

– En del måste släppa på makt och privilegier. Det kostar att fördela om till omsorg, skola, barn och vård. Det gäller att våga satsa och inte vara rädd för att höja skatten, säger hon.

Både Camilla Backman och Fredrik Öster vill fortsätta som politiker i Feministiskt initiativ. Båda är övertygade att det kommer att gå mycket bra för partiet i årets val. Och båda anser att FI framför allt står i motsättning till rasism, främlingsfientlighet och Sverigedemokraterna.

– Vi är Sverigedemokraternas motsats. Nationalism och fascism kopplar jag ihop med kvinnoförakt. Feminismen är det största hotet mot deras syn på ett enat folk och en enad kultur, säger Camilla Backman.

Fredrik Öster tycker att det är angeläget att diskutera rasism och främlingsfientlighet, och han säger:

– Med Sverigedemokraterna sker en normalisering av åsikter som vilar på en nazistisk ideologi.

Camilla Backman vill ställa upp som kandidat till kommunfullmäktige. Där­emot säger hon nej till riksdagslistan, för hon tror risken är överhängande att FI kommer in i riksdagen. Och hon har helt enkelt inte tid att sitta i riksdagen.

Fredrik Öster tror att FI:s röstetal kommer att fördubblas i Simrishamn och mer än tiodubblas i riksdagsvalet. Han är dock inte så bestämd över vilka politiska poster han kan tänka sig.

– Jag ställer upp där det behövs. Jag är inte så äregirig.

Och han ser med tillförsikt fram mot valrörelsen. Till sommaren kommer SCB med en ny och aktuell upplaga av Lathund om jämställdhet – fylld med argument för feminismen.

– Jag hoppas på något slags politiskt verktyg för att jämna ut löneskillnaderna mellan män och kvinnor. Det behövs, för parterna på arbetsmarknaden verkar inte klara av det, säger Camilla Backman i Feministiskt initiativ. Foto: Ola Torkelsson

 

 

Fyra frågor ­till Fredrik Öster

Varför ska en LO-medlem rösta på FI?

– För att löneskillnaderna mellan män och kvinnor är ett otyg. Och för att vi vill synliggöra och debattera orättvisor.

Vad händer om FI får makt?

– Vi har inget anspråk på total makt. Där vi får inflytande kommer alla jämställdhetsfrågor att debatteras och få mer konstruktiva lösningar. Jag gillar att jämföra oss med Miljöpartiet. När det växte fick miljöfrågan utrymme. Vi har samma förhoppningar när det gäller FI och feminismen.

Vad skulle du rösta på om du inte röstade på FI?

– V eller S. Jag skulle bestämma mig för vilket av dem på valdagen.

Vilka partier kommer FI att ta röster från?

– Både S och V har råd att förlora lite röster till oss. Och vi kan också få röster från MP och FP. Däremot har jag svårt att tro att vi får några röster från C, KD och M.

Feministiskt initiativ

Partiet bildades 2005 och ställde upp i valen 2006 och 2010 samt i valet till Europaparlamentet 2009. Det är endast i Simris­hamns kommunfullmäktige som partiet har lyckats bli invalt.

Gudrun Schyman är en av partiets fyra företrädare i kommunfullmäktige. Hon är också en av partiets grundare och en av tre talespersoner. De andra två är Sissela Nordling Blanco och Stina Svensson.

I år ställer FI upp i valen till EU-parlament, riksdag, flera landsting och kommuner.

Sina största framgångar har partiet haft i valet till Europaparlamentet 2009 och kommunvalet i Simrishamn. 2,2 procent, eller strax över 70 000 personer, la sin röst på FI i EU-valet. Då hade partiet sitt största stöd i Stockholm.

I Simrishamn blev Feministiskt initiativ tredje största partiet efter S och M i valet 2010. FI fick drygt 1 100 röster – 8,9 procent.

I riksdagsvalet 2006 fick partiet ungefär 0,7 procent. I riksdagsvalet 2010 gick det sämre: 0,5 procent.