Miriamaida_1411Miriam Aïda, skånsk gräbba (född i Lund och bosatt i Malmö), fortsätter att tillägna sig, utforska och även utvidga de brasilianska musiktraditionerna. Nog måste hon ha familjerötter i Brasilien? utbrister vissa som hör och ser henne. Svar: Nej. Musiken på nya albumet har komponerats av gitarristen Baden Powell (1937-2000) – den så kallade afrosambans skapare – och oftast fått texter av Vinicius de Moraes. Genom jazzen förenas samba från Rio de Janeiro med Bahias afro-rytmer. Här har dessutom Jayme Vignoli arrangerat – och därmed breddat och förnyat afrosamban ännu mer – för berimbau och andra afro-brasilianska rytminstrument, klassisk gitarr, jazzblås och stråkkvartett. Kontrasternas musik, liksom Brasilien är kontrasternas land. Sött och salt, svart och ljust, varmt och svalt, lugnt och hetsigt, melodiskt och rytmiskt. Och aldrig att Miriam Aïda förenklar den afro-brasilianska sången – som andra svenska sångerskor gjort – utan melodier och rytmer vänslas och föds ur varann.

Bengt Eriksson

Veckans CD

É de lei

Artister: Miriam Aida AfroSamba Orchestra
Skivmärke: Connective

Miriam Aïdas nya album É de lei med sin AfroSamba Orchestra samt Vindla String Quartet finns på Spotify.
Miriam Aïda har gjort flera tidigare album med brasiliansk och brasilianskt influerad sång och musik. Bl a Visans väsen (2011) där välkända svenska visor – ”Visa från Utanmyra” och ”Får jag lämna några blommor” är ett par – blir brasilianska. Även detta finns på Spotify.
På albumet Letras ao Brasil (2009) förvandlas svenska visor – som ”Violen från Flen” och ”Ögon känsliga för grönt – inte bara till brasiliansk bossasamba utan hon sjunger också visorna på portugisiska. Hör på Spotify.

Med den tuffare, mer afro-funkiga gruppen A Bossa Elétrica har Miriam Aïda bl a gjort albumet Do Norte. Också på Spotify.

En promotionvideo för albumet É de lei med Miriam Aïda AfroSamba Orchestra och Vindla String Quartet kan man se och höra på YouTube. Här får man också se en skymt av det som tillkommer vid konserter: två capoeira-dansare.
På YouTube kan man dessutom se och höra ett live-klipp där Miriam Aïda framför den låt, ”Berimbau”, som inleder nya albumet – fast här med den jazzigare orkestern Mario Caribe's Jazz Bossa.
I ett annat live-klipp på YouTube kan man se och höra Miriam Aïda sjunga ”Visa från Utanmyra” i brasiliansk version till akustisk gitarr och trummor. Inte så bra bildmässigt men desto bättre sång och musik.

Miriam Aïda är också jazzsångerska och här – på YouTube – kan man se och höra henne sjunga ”A Night in Tunisia” med en jazzkvartett (elpiano, saxofon, bas och trummor) vid en utomhuskonsert hemma i Malmö.

Hur lät Baden Powells musik innan brasilianaren Jayme Vignoli gjorde nya arrangemang till Miriam Aïda AfroSamba Orchestra och Vindla String Quartet? Jag valde ut en inspelning av varje låt – de har spelats in flera gånger – och satte ihop en spellista på Spotify med låtarna i samma ordning som på Miriam Aïdas nya album. Lyssna och jämför!

Och förresten, om ni skulle vilja läsa en recension från ett live-framträdande av Miriam Aïda AfroSamba Orchestra – inklusive de bägge capoeira-dansarna – så skrev jag en sån för ett år sen när de gav en konsert på Ystads teater.

Allra sist: några ord. Vad är en berimbau? Länk till svenska Wikipedia.
Och vad är capoeira? Länk till Wikpedia.