Icalagret: Här får inhyrda bara de tyngsta jobben
Proffice-anställda som hyrs ut till Icas lager i Helsingborg får göra de tyngsta jobben och får mindre betalt än Icas anställda. Och den som inte kommer upp i ett visst tempo får gå hem. Vi följer bara vår rätt att leda och fördela arbetet, anser Proffice.
– Varje månad sätts en ny GFL. Ju högre den är desto snabbare måste du jobba. Och jag jobbade väl inte tillräckligt snabbt, säger en av Proffices anställda i Helsingborg som fram till nyligen var uthyrd till Icalagret.
Nu går personen i fråga hemma med bemanningsavtalets garantilön på 100 kronor i timmen. I stället för den aktuella GFL:en, det genomsnittliga förtjänstläget, som den inhyrde får – och som den här månaden ligger på 154,14 kronor i timmen på lagret.
Arbetet gjorde för cirka ett år sedan ett reportage på lagret i Helsingborg. Konflikterna där har varit många och pågått länge. I dag vill ingen prata med oss öppet.
– Säger vi för mycket får vi sparken. Vi har skrivet under om någon slags lojalitet, säger en annan anställd.
– Kraven är orimligt höga. Majoriteten av killarna i 20-årsåldern klarar inte tempot. Hur ska då andra göra det? Personalen tar inte sina obetalda raster för då hinner de inte med ackordet, säger ytterligare en.
Till skillnad från lagerarbetarna som är anställda av Ica gör de inhyrda i stort sett bara en sorts arbete. Utlastning och plock. Det handlar om att lasta på och av kollin och frakta runt dem med en truck. Icas egna anställda har däremot arbetsrotation.
– De kan inte göra det jobbet 40 timmar i veckan. Bara en låda bananer väger 25 kilo. Det är väldigt tungt. Men Proffice vill inte diskutera med oss om varför deras anställda inte kan rotera, säger Muzaffar Khan som är huvudskyddsombud för Handels på lagret.
Handels har inlett två tvister som i skrivande stund är på väg att formuleras om till en stämning till Arbetsdomstolen. Det handlar delvis om att de inhyrda måste jobba i ett visst tempo för att överhuvudtaget få sin lön.
– Det är ett bakvänt ackord vilket är helt fel. Du ska alltså jobba si och så många kollin i timmen annars håller du inte ackordet. Går GFL:en upp måste du jobba hårdare, säger Lennart Nilsson, ombudsman på Handels i Helsingborg.
Och den som inte håller ackordet blir utbytt, säger han.
– Eller reklamerad som företaget säger. Ett fruktansvärt ord. Man går från att vara ett subjekt till att bli ett objekt.
Den andra del som Handels stämmer för är att facket anser att Proffice räknar ut GFL:en på fel sätt. Företaget använder samtliga på lagret som jämförbar grupp. Inte Icaanställda som bara jobbar på utlastningen, den tyngsta stationen.
– De smetar ut genomsnittsförtjänsten på alla. Och de inhyrda tjänar därför mellan 10 och 15 kronor mindre i timmen än vad Icaanställda skulle gjort på samma jobb, säger Lennart Nilsson.
På Proffice vill man inte kommentera tvisten i Helsingborg.
”Vi har inget detaljerat svar på dina frågor utan hänvisar till att vi följer rådande kollektivavtal”, skriver företagets pr- och presschef Maria Uggla i ett mejl till Arbetet. Hon lägger till att ”som arbetsgivare har vi rätt att följa upp anställda enligt rådande kollektivavtal som vi anser att vi följer”.
Den inställningen framgår också i förhandlingsprotokollet mellan parterna som Arbetet har tagit del av. Proffice anser att uppföljning av den inhyrdes prestation ingår i arbetsledningsrätten.
”Uppföljning görs alltid men har på detta uppdrag blivit mycket tydligt med kommunicerade siffersatta prestationskrav vilket inte tillhör vanligheterna.”
Läs också: