Martin Klepke webbledartopp

Alla partier älskar skolan. Och alla partier vurmar just nu för skatter.

Men fakta talar sitt tydliga språk. Skolans ras och Sveriges skattesänkningar går hand i hand. Det går inte att skapa en bra skola när skatteresurserna stryps.

Det här skapar utrymme för Social­demokraterna och om partiet bara kunde tänka lite, lite mer vågat skulle en skatteväxling mellan dessa två storheter vara både välkommen och nödvändig.

Socialdemokraterna bör helt enkelt avskaffa det femte jobbskatteavdraget och satsa pengarna på skolan.

Den förödande kritik som OECD före jul riktade mot svensk skola i sin Pisa-rapport borde vara skäl nog att låta de 12 miljarder kronor som skattesänkningen kostar gå till skolan i stället.

I dagsläget står vi dock långt från att höra en sådan utfästelse.

Oviljan att peta på jobbskatteavdraget visar den dualism som Socialdemokratin har försatt sig i inför valet. Samtidigt som partiet med all kraft försöker befästa valets stora huvudmotsättning, skattesänkningar eller välfärd, blir S-företrädare rädda varje gång det kommer till realia.

Att säga nej till ett femte jobbskatte­avdrag och i stället lova bättre skola är dock logiskt.

Människor förstår det.

Kunskapsraset i svensk skola visar tydligt vad som händer när skatten sänks och resurser dras in på områden där gemene man inte själva kan bekosta ett alternativ. Alla vet att de inte på egen hand kan bygga en bra skola med det par hundralappar som de får vid en skattesänkning.

Sociologiprofessorn Stefan Svallfors studier visar att svenskarnas vilja att betala skatt är mycket hög, bara pengarna blir till nytta för dem själva och deras familjer.

SVT:s och Sifos stora undersökning visade nyligen att en stor majoritet av väljarna är emot ett femte jobbskatteavdrag. Inte ens i Centern och Folkpartiet finns en majoritet för sänkningen.

Enligt Statistiska centralbyrån kommer Sverige att sakna 43 000 lärare och förskollärare år 2020.

Mer resurser krävs för fler lärare. Inget parti skapar mer och bättre undervisning med ett femte jobb­Det måste välskatteavdrag.
Problemet är att Socialdemokraterna inte litar på väljarna.

Att värna välfärden i stället för att sänka skatten kan S-ledningen prata om i timmar. Men när det kommer till konkreta förslag verkar Socialdemokraternas valstrateger plötsligt drabbas av stora skälvan.

Mer i skatt än vad alliansen förespråkar betyder att väljarna sviker. Tror de.

Men varför anta att väljare är dumma?

Inget land har uppvisat en så dramatisk kunskapsslakt som den i svensk skola, enligt OECD:s Pisa-undersökning.

Det ger konsekvenser som folk känner igen, för sin egen och för sina barns del. Det är konsekvenser som även svenska företag och svensk tillväxt kommer att få kännas vid på sikt.

Ett klart nej till ett femte jobb­skatte­avdrag med hänvisning till skolan skulle visa vad motsättningen mellan skattesänkningar och välfärd verkligen handlar om.

Socialdemokraternas strategi är i stället att ändra skatteuttag som inte märks, men för guds skull, verkar de resonera, peta inte på folks inkomster!

Och visst är det bra att säga nej till de meningslösa och dyra sänkningarna av arbetsgivaravgiften för unga. Och visst är det bra att säga nej till den lika verkningslösa sänkta krogmomsen.

Det är reformer som numera bör kallas för Max-bidrag sedan hamburgerkedjan Max ägare satt fingret på vad det egentligen handlar, att kortsiktigt öka vinsten för dem själva.

Men skulle det någon gång vara berättigat att säga nej till en sänkning av inkomstskatten – S behöver ju inte ens höja skatten utan bara hålla fast vid att inte sänka den från 2013 års nivå – så borde det vara när svensk kunskap är på väg mot kollaps.