Stina Ekbäck Forsgren tillverkar rotatorer. Foto: Johan Gunséus

Stina Ekbäck Forsgren tillverkar rotatorer. Foto: Johan Gunséus

Hon känner sig behövd varje dag. Säger att hon inte är särskilt social på arbetstid, utan i stället fokuserad på det som ska göras under fullspäckade jobbdagar.

– Och jag är flexibel, berättar Stina Ekbäck Forsgren, montör som lika gärna kan gå in på godsmottagningen, köra truck eller fixa utleveranserna.

Efter sju år på industriföretaget Indexator i västerbottniska Vindeln kan hon också bli intervjuad i verkstaden med telefonen instucken under hörselkåpan. Hon berättar hur allting började – när hon var hemma och barnledig och började få lite panik för att inte hitta något jobb igen.

– Innan hade jag haft elva tolv olika arbetsgivare, jag hade jobbat i äldreomsorgen, barnomsorgen, kört lastbil, delat ut tidningar …

Men så, det var i december 2006, skickade hon in papper på sin yrkesförarutbildning till Indexator – och då gick det snabbt. De behövde en truckförare.

– Och jag trivdes grymt bra med truckförarjobbet. Då hade man kontakt med alla på hela verkstan, men när det blev en nedgång så hamnade jag på monteringen. Och, jo, det här känns också väldigt bra, även om jag saknar det där med att ha en relation till alla.

Indexator tillverkar rotatorer, den del på en skogs- eller grävmaskin som gör det möjligt att rotera gripklorna, öppna och stänga dem. Så här går det till, berättar Stina Ekbäck Forsgren så att även den som aldrig har varit på en industri ska förstå:

– Jag skruvar ihop en överhalva, en statorring, en axel och den nedre statorn till en klump. Då har jag monterat in vingar med fjädrar i själva axeln också. Sedan sätter jag fast klumpen i provbänken, jag kollar på datorn hur jag ska koppla dit slangarna och så gör jag det. Sedan provkör jag rotatorn, kollar att den roterar och att det ska funka att gripa med klorna.

En rotator tar mellan en kvart och 20 minuter att tillverka. Sedan är det dags för nästa.

Har du stött på några fördomar mot industrijobb?

– Nej, det har jag aldrig reflekterat över. Men jag är ju ganska positiv själv, så det är nog ingen som skulle säga något sånt …

 

Klicka för större bild.

Klicka för större bild.

Fakta

OM STINA EKBÄCK FORSGREN

32 år, montör på rotatortillverkaren Indexator i Vindeln.

År i yrket: Ett, men sju år på företaget.

Tjänar: Strax över 26 000.

Bäst med yrket: Att det är så varierat.

Sämst: Det är jag inte rätt person att svara på, ser positivt på det mesta.

Stolt över i jobbet: Att jag klarar så många olika moment.

Om jag inte vore montör: Kanske .… näe det vet jag inte.

Hur händig är du utanför jobbet? Egentligen inte jättehändig när det handlar om finlir. Bra på att skotta snö.

 

OM MONTÖRER

Antal: 300 000 industriarbetare.

Lön: I genomsnitt cirka 25 700 för industriarbetare.

Framtidsprognos: Hård konkurrens om jobben. Antalet montörsjobb inom metall-, gummi- och plast­industrin har minskat i flera år.

Utbildning: Gymnasiets industriprogram är en bra grund. Företagen ställer olika krav. Tekniskt kunnande och datorkunskaper är en fördel.

Fackförbund: IF Metall.

Källor: IF Metall, Arbetsförmedlingen