Håkan Agnsäter var trummis i vad som idag skulle kallas proggrockbandet Solen Skiner. Annandag jul 2006 gick han ner i källaren och råkade öppna en gammal resväska. Där låg alla affischer han samlat på sig under 70-talets både musikaliska och politiska rörelser.

I förordet har Agnsäter beskrivit återseendet: ”en färgsprakande prakt, kamplystna knutna nävar, solidaritet med Vietnams folk, rock mot atomkraft… ” Redan vid den öppna resväskan föddes idén som skulle resultera i en nätsida för proggaffischer, utställningar på flera svenska muséer och boken Affischerna från den svenska alternativrörelsen 1967-1979.

Boken, som innehåller över 200 affischer, kan läsas och tittas i på flera sätt. Dels fungerar den som en historielektion: en repetition för oss som var med och en grundkurs för er som inte hunnit födas. Fast den är också en fin konstbok.

Bland affischmakarna finns några som hade börjat bli omtalade och ännu fler som skulle etablera sig som bildkonstnärer, tecknare, illustratörer och skulptörer. Några namn: Kerstin Abram-Nilsson, Channa Bankier, Carl Johan De Geer, Marie-Louise Ekman, Christel Hansson, Lasse Hejll, Helena Henschen, Helga Henschen, Sture Johannesson, Gittan Jönsson, Eva Lindström, Ola Nyberg, Ulf Rahmberg, Kjartan Slettemark, Christer Themptander, Anna-Clara Tidholm, Anders Åberg…

”Bort från gallerierna”, skriver Leif Nylén, tidigare proggtrummis i Blå Tåget och konstkritiker i Dagens Nyheter, i en introduktion till tiden, konsten och affischerna. Han fortsätter: ”… och ut på gatorna.”

Affischerna har sorterats i olika protest- och aktivitetsområden – som ”Alternativa musikrörelsen”, ”Miljörörelsen”, ”Kvinnokamp” och ”Internationell solidaritet”. Flera affischkonstnärer får också lite mer utförliga presentationer.

Bengt Eriksson

 

Se ännu fler affischer från 1967-79 på sajten proggposters.

Eftersom musik blev politik och politik ofta också var musik så satte jag ihop en spellista på Spotify med anknytning till proggaffischerna. 

BOK

1)-Affischerna-omslag

Affischerna från den svenska alternativrörelsen 1967-1979

Håkan Agnsäter

Ordalaget förlag